Deel

CityProms auditeert koor voor De Stormruiter

dinsdag 07 november 2017 Geen categorie

CityProms gaat het koor voor De Stormruiter samenstellen en auditeren. De Stormruiter is gebaseerd op de negentiende-eeuwse novelle ‘Der Schimmelreiter’ van Theodor Storm en maakt deel uit van LF2018. Vanaf september 2018 vinden de voorstellingen plaats in het WTC Expo in Leeuwarden. De voorstelling is alleen in 2018 te zien.

In opdracht van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek en Stichting Faderpaard bewerkte Jos Thie de Duitse novelle tot een groots muziektheaterstuk. Een hoofdrol is weggelegd voor honderd Friese paarden.

Dijkgraaf Hauke Haien

De Stormruiter vertelt het verhaal van de ambitieuze en eigenzinnige dijkgraaf Hauke Haien. Hij heeft maar één doel voor ogen: een dijk bouwen die de eeuwen trotseert. Op een witte hengst raast hij over de dijken om dijkwerkers op te jagen. Tot de dijk breekt tijdens een zondvloed en Hauke met zijn witte hengst verzwolgen wordt door de zee.

Indrukwekkende novelle

Het idee voor deze bewerking van Der Schimmelreiter van Theodor Storm is afkomstig van Philip Curtis, docent aan het Prins Claus Conservatorium en directeur van CityProms Embrace. In zijn jonge jaren las hij de novelle en het verhaal heeft hem nooit losgelaten.

Spannend verhaal met veel bijgeloof

“Dit is voor mij een jongensdroom!” vertelt Philip Curtis.  “Toen ik Der Schimmelreiter als eindexamenboek Duits op school las, was ik er onmiddellijk van overtuigd dat dit een fantastisch muziektheaterstuk kon worden.”  Meer dan veertig jaar later sprak Curtis daarover met Ids Hellinga, directeur van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek: “Hij bracht mij in contact met Jos Thie. Binnen een jaar waren wij bezig met een van de hoogtepunten van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018!”

Conflict met oude gewoonten en tradities

Der Schimmelreiter is een spannend verhaal over de enorme kracht van de natuur en de constante strijd met de zee. De held is, net zoals Eise Eisinga van het planetarium in Franeker, autodidact die in conflict komt met de oude gewoontes en tradities. Wij zien duidelijk de botsing tussen wetenschap en bijgeloof. Nu dat ik hier in Friesland woon, maakt De Stormruiter voor mij de cirkel van Der Schimmelreiter rond.”

Samenstelling koor

Het koor wordt samengesteld en geauditeerd door CityProms  en vertolkt de rol van het volk. Via social media binnenkort zal er een oproep uitgaan voor mensen die zich aan willen melden voor deelname.