Deel

Embrace

Workshopserie Muziek en Dementie

De Stichting CityProms EMBRACE ontwikkelde De Workshopserie Muziek en Dementie om het welbevinden van mensen met dementie te verbeteren.

De workshops met ‘muzikale improvisatie’ vergroten niet alleen het welzijn van de mensen met dementie, maar verbeteren ook hun gemoedstoestand, eet- en slaapgedrag en dragen bij aan minder agressief gedrag. Ook blijken mensen onder invloed van het muziekprogramma in staat te zijn tot ‘nieuwe herinneringen’.

De workshops en een serie aanvullende trainingen bieden zorgmedewerkers en mantelzorgers handvatten om op een andere (niet-talige) manier te communiceren met dementerende mensen. Dat draagt bij aan een betere (werk)sfeer.

 

Hoe ziet een workshop Muziek & Dementie er uit, en welke impact dit heeft op de dementerenden, zorgmedewerkers, mantelzorgers en familie? Bekijk de video:

 

Wat gebeurt er tijdens de workshops?

De workshop bestaat uit acht sessies. Elke sessie duurt ongeveer drie uur. De musici spelen eerst een korte compositie die ze speciaal voor deze groep hebben gemaakt. Daarna ontwikkelen zij, al improviserend, kortere en langere muziekstukken en stimuleren ze de bewoners om mee te doen.

Wie doen er mee?

Er kunnen acht tot tien bewoners met dementie meedoen. Drie tot vijf medewerkers en minstens drie professionele musici zijn bij de workshops betrokken. Deze musici hebben de module ‘Muziek en Dementie’ in de Master of Music gevolgd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Trainingen voor medewerkers en mantelzorgers

Onderdeel van de workshopserie zijn drie speciaal ontwikkelde trainingen voor medewerkers en mantelzorgers.

Deze trainingen bestaan uit eenvoudige en effectieve oefeningen met geïmproviseerde en gecomponeerde muziek en geven handvatten om via muziek en zang contact te maken met dementerende mensen. De deelnemers hoeven geen muzikale achtergrond te hebben.

De trainingen worden gegeven door de workshopleider en een muziektherapeut.

Interesse in een workshopserie?

Wilt u weten wat de de muziekworkshops voor uw cliënten kunnen betekenen?
Wij komen graag bij u langs voor een gesprek!

Ja, ik wil een afspraak maken

De Stichting CityProms EMBRACE

De Stichting CityProms EMBRACE is de maatschappelijke tak van CityProms. EMBRACE zet muziek in om kwetsbare mensen een beter leven te geven.