Editie 2013

CityProms

Editie 2013

CityProms editie 2013

Noord Nederlands Orkest met Chris Zegers

Solist Chris Zegers treedt vrijdagavond 21 juni samen met het Noord Nederlands Orkest op tijdens de derde editie van CityProms in Leeuwarden. Een cross over programma van Wagner tot Beatles en van Elgar tot Pink Floyd. Ook Iris Kroes komt optreden met een speciale symfonische bewerking van haar lied Thus.

Jong Nederlands Blazers Ensemble Noord

Het Jong NBE Noord is een nieuw ensemble, met jonge talentvolle muzikanten tussen de 15 en 19 jaar uit Groningen, Friesland en Drenthe. Deze jonge musici worden gecoacht door Brandt Attema, bastrombonist van het Nederlands Blazers Ensemble, in de NBE-cultuur van samenspel, theatrale presentatie en contact met publiek.

Noord Nederlands Harmonie Orkest

Het Noord Nederlands Harmonie Orkest speelt de Schilderijen van een Tentoonstelling van de componist Modest Moessorgsky. Een prachtige transcriptie van de orkestratie van Ravel voor harmonie orkest door José Schyns. Het NNHO staat onder leiding van Tijmen Botma en is vaste gast op City Proms. Philip Curtis houdt een korte inleiding over deze beroemde compositie. Met schilderijen Ed Wennink en foto’s Jan Penninkhof.

Kay Wilder

De poort van Kiev geremixt door DJ Kay Wilder, daarna feestje met Kay
DJ Kay Wilder gaf enige tijd geleden aan dat hij heel graag eens met een klassiek orkest zou willen optreden. Naar aanleiding van deze wens is hij gevraagd de ‘Poort van Kiev’ te remixen. Dit wordt het eerste optreden van het Noord Nederlands Harmonie Orkest en Kay samen. Aansluitend bouwt hij nog een feestje op het Oldehoofsterkerkhof.

Het Matangi Stijkkwartet met DJ Kypski

Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek, en ons nieuwe koningspaar(!), warm te maken voor het strijkkwartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw élan tot klinken te brengen. Want in essentie draait het bij het Matangi Quartet slechts om één ding: het voelbaar maken van de energie, passie en opwinding die in alle goede muziek besloten ligt.

Ensemble Nicolae Pirvu

De combinatie van melodieuze, ritmische muziek, fraaie, meestal handgemaakte kleding, de virtuositeit en het musiceerplezier van de musici en de enthousiaste wijze waarop zij hun publiek als het ware naar zich toe trekken, vormt een onvergetelijk muzikaal schouwspel.

Als rechtgeaarde Roemenen spelen en zingen ze muziek uit hun eigen land. Deze volksmuziek, waarvan kenners zeggen dat het de rijkste en meest gevarieerde ter wereld is, heeft een volstrekt eigen karakter, ondanks invloeden uit buurlanden als Bulgarije, Hongarije en Turkije en van de rondtrekkende Roma (zigeuners). Maar, Ensemble Pirvu kijkt ook verder. Zo staan er ook Russische en Hongaarse volksmuziek op het programma, evenals zigeunermuziek.

Feest van Karel Ketelaar

Noord Nederlands Orkest met Tryater, Het feest van Karel Ketelaar
Zaterdag staat de voorstelling ‘Het Feest van Karel Ketelaar’, geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, op het Oldehoofsterkerkhof. Het Noord Nederlands Orkest en Tryater voeren het publiek drie kwartier lang mee in een wonderlijk feest.

Prins Claus Conservatorium Openbare masterclass Dwarsfluit door Egbert Jan Louwerse

Jonge musici met ambitie krijgen een openbare masterclass. Sommige fluitisten gaan auditie doen voor het Conservatorium, dit is een prachtige kans om nog wat gratis extra les te krijgen!

Prins Claus Conservatorium Openbare masterclass Saxofoon door Peter Stam

Jonge saxofoon spelende musici met ambitie krijgen een openbare masterclass. Een prachtige kans om nog wat gratis extra les te krijgen!

Johannette Zomer met Wiek Heijmans

Al staat de sopraan Johannette Zomer vooral bekend als Oude Muziek specialist, ze mag graag allerlei muzikale stijlen uitvoeren; zowel in Middeleeuws als 20e-eeuws repertoire voelt ze zich thuis. Om haar veelzijdigheid nog verder te belichten, gaat ze in het programma ’Music for many whiles’ de samenwerking aan met elektrisch gitarist Wiek Hijmans. Samen trekken ze lijnen van Caccini naar Faure en de Falla, en van Dowland en Purcell naar Britten en omspannen zo meer dan 400 jaar aan muziek . Door hun benadering lijken ze minder ver van elkaar verwijderd en juist meer verwant.

Openbare masterclass voor zangers van Johanette Zomer

Zangstudenten van het Prins claus Conservatorium krijgen een openbare masterclass van Johanette Zomer

Fries Symfonie Orkest

Het FSO is een levendig Fries amateur symfonieorkest met een lange traditie van goede concerten en een veeltallig publiek. Het telt zo´n 45 geanimeerde en gevorderde amateurmusici uit de regio. De gemiddelde leeftijd ligt hoger dan bij de jeugdorkesten, iets dat CityProms belangrijk vindt om te laten zien, we zijn dol op jong talent, maar ietsje ouder mag ook best!

Iris Hond

Bekend van het programma van Tijl Beckand (AVRO), waarbij hij probeert klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk te maken, timmert Iris aardig aan de weg. Tijdens CityProms on Tour was Iris al vaste gast, op zaterdag speelt ze een aantal keren tijdens CityProms in Leeuwarden.

Fries Jeugd Orkest

Het Frysk Jeugd Orkest, in 1977 opgericht door Gerard van der Weerd, bestaat uit een groep jonge enthousiaste amateur-muzikanten. Het orkest heeft een symfonische bezetting van tegen de zestig leden. Sinds 1997 staat het orkest onder de muzikale leiding van Theo Brouwer.

Matangi Strijkkwartet samen met Iris Hond

Met succes speelde ze voor groepen kinderen op scholen, zalen vol jonge hip hoppers en op straat voor daklozen. Ze speelde in New York met haar vliegende vleugel op Times Square en voor prins Willem Alexander en Maxima tijden het festival New York 400. Iris Hond, nu samen met het Matangi Strijkkwartet, een unieke samenwerking waar toptalenten elkaar ontmoeten.
16. Lezing Kees Hein Woldendorp, Muziek en gezondheid.

“Hoe gezond is musiceren?” Met de juiste antwoorden kunt u een echte lekkere taart winnen!” Win een taart tijdens de lezing van Kees Hein Woldendorp, hij gaat vertellen over muziek en gezondheid en aan u uitleggen waarom het maken van klassieke muziek eigenlijk topsport is. Wat doet muziek met je? Wat brengt het teweeg en wat is het effect?

Classic Express (6x)

De Classic Express is niet meer weg te denken uit het programma van CityProms. Het Prinses Christina Concours toert langs de Nederlandse basisscholen met de Classic Express, de eerste rijdende concertzaal ter wereld. In de Classic Express laten prijswinnaars van het Prinses Christina Concours jonge kinderen kennismaken met klassieke muziek. Al meer dan 70.000 kinderen hebben genoten van een concert in de rijdende concertzaal. Kijk ook op http://www.classicexpress.nl/ Toegang is gratis, de duur ca. 45 minuten. Het is een familieconcert. Toegankelijk vanaf 6 jaar. Let wel op, want vol is vol! In totaal worden er op Zaterdag en Zondag, 6 concerten gegeven.

Goed om te weten is dat de Classic Express toegankelijk is voor rolstoelers, er is speciaal een rolstoellift in aangebracht, dus iedereen kan komen!

CityProms/Kunstkade/PCC project

Komt dat zien, komt dat zien! De finale van de internationale muziekwedstrijden in Leeuwarden! Kinderen uit verschillende landen hebben meegedaan aan de voorrondes, maar er zijn slechts drie landen door naar de finale. Nederland, Griekenland en Zuid-Afrika. De grote vraag is, welk land zal op de meest creatieve wijze musiceren? U zult versteld staan van de moderne, kleurrijke en ritmische muziek die de kinderen uit groep 6 en 7 van de Albertine Agnesschool ten gehore zullen brengen.

In samenwerking met Natascha Vink – Kunstkade.
Arjen Hilbers, Pieter de Jong, Wieger Dijkstra, Rinze IJtsma – studenten Prins Claus Conservatorium.

Iris Hond op de Vliegende Vleugel

Iris probeert naast het traditionele klassieke concertpubliek een breder publiek te bereiken door te spelen op haar ‘vliegende vleugel’. Met deze door Joep van Lieshout ontworpen vleugel op wielen confronteert ze mensen direct met klassieke muziek. Zij is op de zaterdagmiddag in de binnenstad van Leeuwarden te vinden en uiteraard op het festivalterrein.

L’Histoire du Soldat – Igor Stravinsky

De Geschiedenis van de Soldaat

Een Soldaat loopt naar huis en komt op de weg de Duivel tegen. De Duivel biedt een boek met onvoorstelbare rijkdom aan in ruil voor de oude viool van de soldaat. Onvoorstelbare rijkdom, dat willen wij allemaal, toch…..? Maar…heeft een afspraak met de duivel niet altijd consequenties? Welke waarde heeft geld als je alles verlies? En hoe kom je door zo een reis eindelijk naar huis?

Zeven musici en vier acteurs van het Prins Claus Conservatorium Groningen spelen het meesterstuk van Igor Stravinsky, De Geschiedenis van de Soldaat, in de Nederlandstalig bewerking van Tom Sol, o.l.v. Peter Stam en regie van Philip Curtis.

Mariette Hehakaya

Van huis uit Klassiek pianiste en componiste Mariëtte Hehakaya zorgt voor een bijzonder optreden. Zij maakte reeds op jonge leeftijd al furore met de pianoconcerten van Mozart waarin haar bijzonder verfijnde touché en techniek tot uitdrukking konden komen. Zij treedt op in binnen- en buitenland en speelt zelfs op de befaamde Fazioli vleugel waar Herbie Hancock en Lang Lang ook op spelen. Begin dit jaar kwam haar eigen gecomponeerde pianosuite “Tales of the River” uit. Een parabel van het leven a ‘story to tell’ opgenomen in de befaamde Italiaanse Concert Hall van Fazioli. Mariëtte presenteerde onlangs haar CD in Los Angeles.

Haar pianospel en muziek spreekt een ieder tot zijn of haar verbeelding en is wonderschoon.

www.mariettehehakaya.nl

Pianophasing

Maar liefst veertig pianisten verzorgen samen één optreden tijdens CityProms 2013. Zaterdagmiddag 22 juni spelen zij op twintig piano’s het bijzondere muziekstuk Piano phasing van Kristoffer Zegers. Dit quatre-mainsstuk wordt rond 14.00 uur opgevoerd op het Oldehoofsterkerkhof. Solist Yoram Ish-Hurwitz geeft als 41e pianist leiding aan het geheel.

Pianophasing bestaat uit twee partijen. De eerste partij wordt gespeeld door gevorderde pianisten. De tweede partij is met name voor beginners goed te spelen. Op iedere piano spelen beginners en gevorderden samen. Pianophasing wordt mede mogelijk gemaakt door Haarsma Muziek in Drachten en Yamaha.

Babyconcerten met Combattimento Consort (4x)

In theater Romein; voor de allerkleinsten van 4 tot en met 14 maanden is er nu een unieke belevenis: Babyconcerten. In de veilige aanwezigheid van hun ouders/verzorgers zijn zij het stralende middelpunt in een spel van licht, kleur en muziek.

In een 35 à 40 minuten durend programma verkennen ze een wereld van licht en muziek, die zowel ontspannend als stimulerend werkt voor het o zo muzikale oor van de kleintjes. De muziek bestaat uit werken van Bach tot Mozart, nieuw gecomponeerde liedjes, melodieën en soundscapes waarin natuurgeluiden een centrale rol spelen. Vol is vol, mocht u voor een dichte deur komen, het concert gaat vier keer op de zaterdag. Genoeg kans dus!

Jongsma Trio met Frans Douwe Slot

Het Stadhouderlijk hof wordt zaterdagochtend, 22 juni tijdelijk omgetoverd tot een sprookjeslocatie door het Jongsma Trio en Frans Douwe Slot. De combinatie van verschillende blaasinstrumenten (fluit/piccolo, hobo/althobo), piano en slagwerk doet recht aan de prachtige klankkleurschildering van Maurice Ravel en Claude Debussy. Virtuoze en beeldende marimbasolo’s omlijsten deze mijlpalen in de muziekliteratuur.

Rianne Jongsma – dwarsfluit/piccolo
Wilma Jongsma – hobo/althobo
Arjan Jongsma – marimba/slagwerk
Frans Douwe Slot – piano

Stan Lambregts, IJsco Figaro

Maak het mee! Met CityProms
‘Maak het Mee met CityProms!’ is een project op het gebied van muziek en welzijn dat vanaf september in verzorgingstehuizen gegeven wordt. Dit project wordt ondersteund door VITOK een initiatief van Fonds Sluyterman van Loo en het RCOAK.

Programma 2013

Bekijk hier het blokkenschema 2013 (Planning)

Foto’s 23 juni 2013

City proms