Frysk Fanfare Orkest

CityProms

Frysk Fanfare Orkest

24 jun 2017 18:30 uur

Plaats: Wilhelminaplein

Bezoek de website van de artiest
Bezoek de Facebook Fanpage

Het FFO heeft veel buitenlandse projecten. Multidisciplinaire projecten met bv beeld, dans, sprekers, toneel. Samenwerking met solisten uit de symfonische wereld (harp, cello, sopraan, fagot, altviool etc).

Waarom vindt altsaxofoniste Jantsje Westra dat CityProms anders is dan andere Festivals?
“Altijd weer een bijzonder programma, wel binding met de regio maar ook premières, hoog nivo”.

I  Procession of the Sardar – Mikhail Ippolitov-Ivanov uit Caucasian Sketches Suite No.1

II  Dialoques Deel 2 en 3 – Marco Pütz Voorpremière

Een nieuw werk voor dubbelhoornsolo van de Luxemburgse componist Marco Pütz, geschreven voor het Eindexamen conservatorium van 3 leden:
Paul van Dalen, directie
Tjeerd Vrieswijk, master hoorn
Sjoerd de Vries, bachelor hoorn

III 12 min The Eagles of Snowdon  – Leon Vliex

De berg Snowdon ligt in het National Park Snowdonia in het noorden van Wales. Er zijn verschillende legendes en tradities verbonden aan Snowdon, deze met 1085 m hoogte de hoogste berg van Wales. The Eagles of Snowdon ofwel de adelaars van Snowdon werden lange tijd gezien als orakels van oorlog of vrede, triomf of rampspoed. Als deze hoog in de lucht cirkelden dan was de overwinning nabij. Vlogen ze echter laag en krijsend over, dan was men in rouw voor naderende rampspoed.Volgens de legende was er een dorp dicht bij de kust, dat met zo’n rampspoed te maken kreeg. De adelaars vlogen laag en krijsend over het dorp en de bewoners sloeg de schrik om het hart, omdat ze wisten dat er iets vreselijks stond te gebeuren. Na lange en bange dagen van wachten kondigde de rampspoed zich aan in de vorm van een metershoge vloedgolf. De bewoners vluchtten in allerijl, alles wat ze bezaten achterlatend, om een veilig heenkomen te zoeken. Het dorp werd volledig overspoeld door de vloedgolf en met de grond gelijk gemaakt. Eenmaal in veiligheid kwam langzaam het besef dat de ramp was overwonnen. De blijheid hierom was zo groot, dat spontaan een gigantisch feest losbarstte dat enkele dagen duurde. Na dit feest gingen de bewoners van het verwoeste dorp aan de slag om een nieuw dorp te bouwen, hoog in de bergen en ver van de kust.

IV       10 min Bluejays van Frans Vermeerssen Première

Deze vogel heeft een opvallend lavendelblauw verenkleed op de rug en kop. De veren op het onderlijf zijn gebroken wit, en rond de hals bevindt zich een zwarte kraag. De blauwe gaai wordt ongeveer 30 cm lang.[2]]

De blauwe gaai (bluejay, zie foto) komt in een groot deel van de oostelijke helft van de Verenigde Staten voor. Vooral in gemengd bos is de soort talrijk, maar daarnaast komt de soort voor in parken en tuinen.

V       9 min La cenerentola – Rossini

VI       3 min Hongaarse dance no 1 brahms (een andere dus dan de vorige keer)

Bluejays:

The Blue Jay is een prachtige blauwe vogel welke voorkomt in Canada/Amerika in tuinen en parken.
Er zitten veel stukjes in de compositie waarin je de roep (1 van de vele lokroepen van de bluejay) herkent.

Soliste Jantsje Westra: “Ik vind het zelf een prachtig vernieuwend werk met ook veel minimal music achtige invloeden erin. En natuurlijk de zo mooi klankkleuren en ritmische elementen zoals we Frans kennen!”

City proms