Terugblik Festival 2015

CityProms

Variatie, verrassing en uitdaging op vijfde CityProms

In Leeuwarden konden liefhebbers en nieuwsgierigen zich het hele weekeinde onderdompelen in muziek. Stichting CityProms organiseerde voor de vijfde keer het grootste klassieke muziekfestival van Noord-Nederland. Het thema was deze keer ‘voedsel voor de ziel’.
Vervolg recensie Friesch Dagblad
De toegang was gratis en in tegenstelling tot de afgelopen jaren speelde het weer vrolijk mee. De zon en een zachte bries zorgden voor een ideaal festivalklimaat. IJsverkopers deden goede zaken. Lekker weer om te wandelen door de Prinsentuin, waar het ensemble Blaasvaak vanuit de koepel met rondo’s en libertango’s een soundtrack verzorgde bij de workshop van Jacob Plooij, die naast de vijver kinderen leerde van afval instrumenten te maken.
Op verschillende manieren werd geprobeerd de rijke, gevarieerde wereld van de klassieke muziek toegankelijk te maken voor jong en oud. Met interactieve voorstellingen, workshops, massages en muziektheater, maar ook door bijzondere experimenten zoals: luisteren met je tanden! In een tent bij het Pier Pandertempeltje lieten de dames van het duo Hart van Veen bezoekers op ingenieuze wijze een concert van zingende gibbons beleven, via een smeltende bonbon en een zender die men tussen de kiezen diende te klemmen.
Ook bijzonder en uitdagend is de ambitie van het Matangi Quartet dat alle zestien strijkkwartetten van Beethoven tijdens CityProms wil uitvoeren, maar wel uitgestreken over twee jaar. Op zaterdag begon men in het Fire Café. ‘s avonds stonden opus 18/5, 18/6 en 59/1 op het programma. Hoewel de locatie in het programmaboekje verkeerd stond aangegeven (Bibliotheek) zat het café stampvol. Wie vooraan zat kon gewoon de bladmuziek meelezen. Eerste violist Maria Paula Majoor vertelde de aanwezigen over de stukken en over hoe die tot stand waren gekomen. Dat hielp, want de gortdroge titels gaven weinig houvast.
De luisteraars gingen helemaal op in een begeesterd optreden dat naarmate de minuten vorderden steeds krachtiger werd. Net voor het einde van het eerste opus schoof de deur naar de bar een beetje open en een kruk ploegde, zo klonk het, langzaam en indringend door de vloer, waardoor het eerste applausmoment in het water dreigde te vallen. De jonge virtuozen lieten zich gelukkig niet uit het veld slaan.
Heel druk werd het festival niet bezocht, dat viel vooral buiten op. Degenen die er wel waren, vermaakten zich opperbest. Veel grijze haren én jonge gezinnen met kleine kinderen. Tieners en twintigers waren er ook, maar meestal in de hoedanigheid van vrijwilliger of deelnemer.
Opvallend: bijna niemand had een mobieltje in de hand. Zo werd er volop en zonder afleiding genoten van de kindervoorstelling van het Noord Nederlands Orkest op het Oldehoofster kerkhof. Een hoogtepunt was ook het optreden van het Jong Nederlands Blazersensemble Noord. Tien talenten zorgden voor een stijlvol, jazzy half uur onder de Oldehove, terwijl de middagzon het plein verwarmde en een voorbijstuivende politiewagen met gierende sirene’s meesoleerde.
CULTUUR maandag, 29 juni 2015
City proms