Kristallnachtconcert

CityProms

Kristallnachtconcert

Aangrijpend Kristallnachtconcert op 9 november

Maandag 9 november werd de Kristallnacht herdacht met een bijzonder concert. Het publiek en de orkestleden zaten veilig achter het glas in de hal van het Fries Museum. Een symbolische setting, want zo ónveilig was het voor de joodse bevolking in de nacht van 9 op 10 november 1938.

Ter nagedachtenis aan deze nacht en de Holocaust die erop volgde, componeerde de Luxemburgse Marco Pütz een prachtig muziekstuk met de naam ‘… then thy words will take wing…’. Dit stuk is onderdeel van een modern herinneringskunstwerk bestaande uit zijn muziek, gedichten van Nelly Sachs en tekeningen van Tolkatchev. Deze kunstenaars stelden het kunstwerk al in 2009 samen, voor alle slachtoffers van de Holocaust.

Herdenking en erkenning
Zes jaar later kwam stichting CityProms in aanraking met de compositie. CityProms vond het werk zo bijzonder dat werd besloten om het in Fryslân ten gehore te brengen. Uiteraard op 9 november. ‘Dit onderwerp verdient aandacht en kunst kan daarin een rol spelen’, aldus Margot Hoiting, directeur van CityProms. Het project staat voor haar niet enkel voor het herdenken van de Kristallnacht, maar ook voor de erkenning van het zondebokmechanisme in een samenleving. ‘De geschiedenis kan ons, juist in deze tijd, veel leren’.

Verrassende samenwerking
Stichting Cityproms nam de realisatie van het concert niet enkel voor eigen rekening. Acht Friese organisaties sloegen de handen ineen, waaronder het Fries Verzetsmuseum, Tûmba, het Befrijdingsfestival en het Frysk Fanfare Orkest. Deze partijen vonden het allen belangrijk om stil te staan bij historische gebeurtenissen, die zo duidelijk een verbinding hebben met het nu. Er ontstond een boeiende, muzikale samenwerking. De combinatie van het Frysk Fanfare Orkest, het Bogerman projectkoor en cellosoliste Eleanore Tan werkten buitengewoon verrassend.

Voor de organisatoren was het van groot belang dat de Joodse gemeenschap het initiatief kon waarderen. Er is direct contact geweest met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Leeuwarden om de plannen af te stemmen. Het plan werd goed ontvangen en er was waardering voor het feit dat we dit bijzondere concert met zijn allen op deze wijze hebben gerealiseerd.

Het concert werd ingeleid door Marja Vuijsje. Vuijsje is de schrijfster van het boek ‘Ons Kamp’, waarin ze de geschiedenis van haar Joodse familie optekent. In haar lezing vertelt ze over haar eigen familiegeschiedenis en gaat ze in op het Nederlandse vluchtelingenbeleid na de Kristallnacht.

Bekijk foto’s van het Kristallconcert

Recensies

Beluister hier de uitvoering van de compositie van Marco Pütz

Muzikale medewerking

Medewerking aan dit concert werd verleend door:

  • Frysk Fanfare Orkest o.l.v. Jouke Hoekstra
  • Bogerman Projectkoor o.l.v. Anne Oosterhaven
  • Jongerenkoor vanuit CSG Bogerman Sneek

Studenten van het Prins Claus Conservatorium Groningen:

  • Eleanore Tan, cello solo
  • Maria Fatela, piano
  • Itxaso Etxeberria, celesta
  • Severiano Paoli, contrabas
  • Christy Luth, sopraan
  • Femke van Essen, sopraan

Samenwerkingspartners

Het Kristallnachtconcert werd mede mogelijk gemaakt door:

 

City proms