Deel

Klassiek concert 24 september 2016 – Stabat Mater

woensdag 14 september 2016 Persbericht

Op 24 september organiseren Sytse Buwalda & Marion Strijk in Leeuwarden een concert volledig gewijd aan het Stabat Mater, één van de meest ontroerende en beroemdste Middeleeuws Latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Op het programma twee van de meest beroemde composities, namelijk die van Alessandro Scarlatti en Giovanni Battista Pergolesi. De begeleiding is in handen van het Apollo Ensemble onder leiding van violist David Rabinovich.

De auteur van het Stabat Mater was waarschijnlijk een franciscaner monnik uit Frankrijk of Italië. Genoemd zijn Johannes Fidenza (1221-1274), die later als kardinaal-aartsbisschop van Albano de naam Johannes Bonaventura aannam en John Peckham, een Engelse student van Bonaventura, die twintig jaar in Parijs woonde. In het verleden werd het gedicht toegeschreven aan Jacopone van Todi. In de 15e eeuw kreeg het Stabat Mater de rol van hymne in de katholieke liturgie. Het werd dan gezongen op 15 september, de dag waarop het “Feest van de Zeven Smarten van Maria” werd gevierd. Het Concilie van Trente (1543-1563) besloot echter het Stabat Mater uit de liturgie te verwijderen, omdat het te profaan zou zijn. Meerstemmige muziek en gebruik van niet-Bijbelse teksten in de liturgie werden als profaan gezien. Het gedicht behoort sinds 1727 op gezag van Paus Benedictus XIII weer officieel tot de katholieke misgezangen van het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Daarnaast werd het sindsdien ook gebruikt als onderdeel van de “Veertien statiën van de Kruisgang” tijdens de lijdensweek voor Pasen.

In 1723 componeerde Alessandro Scarlatti (1660-1725), in opdracht van de Napolitaanse “Cavalieri della Virgine dei Dolori”, zijn intieme Stabat Mater. Twintig jaar later kreeg Giovanni Battista Pergolesi (1710–1736) de opdracht om Scarlatti’s Stabat Mater, dat tot dan toe elke Goede Vrijdag was opgevoerd, te vervangen.

Op & Ut – Café De Bak – Blokhuispoort Leeuwarden
Op zaterdagmorgen 24 september is countertenor Sytse Buwalda gast in het programma Op & Ut in Café De Bak in de Blokhuispoort te Leeuwarden. Hij zal in het laatste uur (11:00 – 12:00 uur) aan het woord komen en daarnaast zal hij live werk uit zijn oeuvre ten gehore brengen.

Openingsconcert Vrienden van CityProms Embrace
Het concert is tevens het openingsconcert van de Vrienden van CityProms Embrace.

CityProms Embrace gebruikt muziek om kwetsbare mensen een beter leven te geven en jongeren enthousiast te maken voor klassieke muziek en een beroepskeuze als klassiek musicus met een ‘portfolio carrière’. Embrace brengt vernieuwende en voorbeeld-stellende klassieke muziekprojecten, uitgevoerd door medewerkers met een opleiding en ervaring in de klassieke muziek, en getraind op specifieke terreinen van welzijn, zorg en onderwijs.

Het welzijn van kwetsbare groepen wordt geholpen door het organiseren van muziek-workshops voor mensen met dementie en minder-validen in alle leeftijden, en voor eenzame ouderen. Tijdens de workshops worden zorgmedewerkers en mantelzorgers getraind om de ervaringen met muziek voor mensen met dementie te bestendigen, uit te bouwen en te verduurzamen (legacy).

Daarvoor heeft het Prins Claus Conservatorium uit Groningen de mastermodule ‘Muziek en Dementie’ ontwikkeld. Embrace werkt samen met musici die deze module hebben gevolgd en dus deskundige zijn.

Embrace brengt daarnaast projecten op het gebied van muziek voor leerlingen en studenten in het basis-, middelbaar en hoger onderwijs.

Klassiek concert 24 september 2016 – Stabat Mater
Datum zaterdag 24 september 2016

Tijd 20:00 – 22:00 uur

Locatie Grote Kerk, Bredeplaats 4 te Leeuwarden

Prijs € 27,50 per persoon

Kaartverkoop www.harmonie.nl

Kaartverkoop ’s avonds ook in de Grote Kerk

Recensie