1.500 deelnemers laten CityProms stralen

Het zit er weer op! Zon, terras, park, plein, harp en heel veel podia. Dankzij 1.500 deelnemers kan Leeuwarden terugkijken op een gezellig, vrolijk en verrassend CityProms. De dertiende editie van het muziekfestival trok vrijdag, zaterdag en zondag meer dan 20.000 bezoeken. Voor wie de vakantiereis volgend jaar alvast óm het festival heen wil plannen: in 2025 is CityProms op 27, 28 en 29 juni.

Jong en oud talent verzamelden zich de afgelopen dagen weer in het centrum van de Friese hoofdstad. Vooral klassieke muziek, jazz en koorzang vulden de Doopsgezinde Kerk, de Grote kerk en Podium Explore. Ook in park de Prinsentuin was genoeg te doen. In de muziekkoepel speelden zaterdag verschillende jeugdorkesten en De Harmonie, Sint Anthony Gasthuis en Neushoorn waren het decor van het eerste Harpfestijn; hoogtepunt was het concert van Joost Willemze in de historierijke biljartzaal van De Friesche Club.

Zaterdag stond traditiegetrouw in het teken van FutureProms: de dag waarop de jongeren de toon van de muziek bepalen. Ze volgden workshops, masterclasses en pakten vooral zelf het podium. Het Fries Jeugdorkest, Drents Jeugdorkest en Haydn Jeugd Strijkorkest toonden aan dat het Haan Hoofdpodium voor hen niet te hoog gegrepen is. Integendeel, ze maakten indruk en overtuigden op het zonrijke en drukke Wilhelminaplein.

In de voormalige Westerkerk zong het Bulgaarse negenkoppige koor Charodeyki zaterdagavond traditionele volksliederen. Ze herhaalden hun set zondagmiddag op het Wilhelminaplein met zo’n dertig nationale koorleden die zich voor de samenzang hadden aangemeld. Het festival werd vrijdagavond geopend door het Noord Nederlands Orkest en de talentvolle solisten Liam Nassereddine en Jisse Kuipers: een geslaagde ouverture van een festival dat vlekkeloos verliep.

De drummers van Slagkracht Young, de theatrale muziekvoorstelling Anders!, de dansvoorstelling van Leefmeesters, de jazzy Jaïnda en de zwoele Roseye: ze brachten de kernwaarden van CityProms tot uitvoering. ,,We zijn het festival van de vele smaken”, zegt artistiek leider Irma Kort. ,,Een festival dat dankzij onze geweldige vrijwilligers en partners het podium blijft bieden aan de muziek. We hebben het hard nodig, vind ik. Want zonder muziek is het leven kleurloos.”

Haar woorden werden kracht bijgezet door het optreden van Friese orkesten onder leiding van Guus Pieksma: 130 koor- en orkestleden die op het hoofdpodium, fanatiek gesteund door het meezingende publiek, voor een prachtige finale zorgden. Op naar volgend jaar!

Foto Ruben van Vliet

Deel dit bericht