Achter de schermen bij… Kleintje CityProms

 In Actueel, CityProms 2020

LEEUWARDEN Hoe is het om een evenement te organiseren in coronatijd? Met Margot Hoiting en Jan Gaastra blikken we terug op Kleintje CityProms. “Het was een achtbaan. Maar van uitstel kwam gelukkig geen afstel.”

Op 30 september stond het openingsconcert van Kleintje CityProms gepland. Een optreden van Matangi Quartet en Carel Kraayenhof in het Koepeltheater. “Kort na het afgelasten van CityProms stond wel vast dat we een najaarsprogramma wilden organiseren”, zegt festivaldirecteur Margot Hoiting. “We wilden mensen heel graag een muzikale oppepper geven. Ons jubileumjaar mocht niet geruisloos voorbij gaan.”

CityProms zou in juni voor de tiende keer plaatsvinden. De vierdaagse jubileumeditie wordt volgend jaar van 24 tot en met 27 juni gehouden. Hoiting: “We noemen onszelf een festival voor iedereen. Voor jong en oud, voor alle groepen en culturen. Dat noemen we tegenwoordig met een populair woord inclusief. Als je werkelijk inclusief wilt zijn, moet je er alles aan doen om dat mogelijk te maken. Eén belangrijke voorwaarde hiervoor, vinden wij, is dat we een gratis toegankelijk festival zijn.”

Corona op de loer
Kleintje CityProms (KCP) moest er komen, zo werd tijdens de eerste coronaepidemie besloten. Jan Gaastra, binnen het festival verantwoordelijk voor de productie en techniek, was zich bewust van de kwetsbaarheid van die beslissing: “Niemand heeft een glazen bol, maar ook toen was wel duidelijk dat het houden van een festival in de herfst van 2020 niet eenvoudig zou worden. Corona lag en ligt op de loer.”

De artiesten – blij dat er eindelijk weer een feestje gevierd kon worden – stonden te trappelen, er werd een programma in elkaar gezet en het marketingteam van CityProms bereidde pr-stukjes op de website en social media voor. Margot Hoiting: “We maakten afspraken met het Koepeltheater, de Westerkerk, Neushoorn, De Bres, fabriek Mannen van Staal en wijkcentrum Heechterp-Schieringen, onze festivallocaties.” Alles moest coronaproof, op anderhalve meter van elkaar, met voldoende in-en-uit-loopmogelijkheden.

Alle lof voor vrijwilligers
Veel steun kreeg het vaste festivalteam van de vrijwilligers; onder leiding van Harmen van der Linde zorgden zij ervoor dat de posters op bijna honderd plekken in de stad werden opgehangen. Jan Gaastra en Marianne Zijlstra-Hoek stonden in nauw contact met artiesten. Gaastra, namens KCP contactpersoon met de gemeente Leeuwarden, informeerde iedereen over het laatste coronanieuws. ‘Morgenochtend meer duidelijkheid over capaciteit Koepeltheater’, berichtte hij in de appgroep. Of: ‘Misschien hebben we nog een kans in Neushoorn’, toen bleek dat het openingsconcert van Matangi en Kraayenhof niet doorging.

Succes
Margot Hoiting concludeert dat Kleintje CityProms een succes is geworden. “En dan doel ik op de artistieke kwaliteit en het harde werk van alle mensen achter de schermen.” Bijna alles ging door, terwijl de coronamaatregelen steeds strenger werden. Want toen bleek dat het Koepeltheater en later ook Neushoorn vanwege corona maar maximaal dertig mensen – de artiesten meegerekend – mochten herbergen, stelde grote broer De Harmonie zich gastvrij op. Zonder een tariefsverhoging leende de schouwburg de grote zaal uit voor de concerten van Ekaterina Levental en Matangi-Kraayenhof. In de Rabozaal speelden de artiesten van Grenzeloze Muziek voor tachtig bezoekers. Gaastra: “Een mooi gebaar van De Harmonie dat snel en adequaat de helpende hand bood.”

Natuurlijk is het jammer dat uiteindelijk maar weinig mensen bij Geel en Het Boompje waren; zulke kwalitatief hoogwaardige producties verdienen een veel groter publiek. En het was jammer dat Project ANDERS! in de fabriek van Mannen van Staal werd afgelast.  Maar wat blijft hangen, zegt Margot Hoiting, is dat “we dankzij de inzet van tientallen onzichtbare krachten, dankzij de vlekkeloze samenwerking met de verschillende theaters in de stad, cultuur van hoog niveau hebben kunnen bieden. In moeilijke tijden zorgt het samen beleven van kunst en cultuur ook voor verbinding en hechting. En daar is het ons in de eerste plaats om te doen.”

Op weg naar het ‘grote’ CityProms Festival, in juni 2021, schrijven we op deze plaats regelmatig over CityProms en wat er achter de schermen zoal gebeurt. In het volgende artikel staan we stil bij ANDERS!, muziektheater voor mensen met of zonder een beperking. Dan ook aandacht voor de samenwerking met Zienn, de organisatie voor dak- en thuislozen in Leeuwarden die met hen een groot optreden voor CityProms voorbereidt. Hoe vergaat het hun in coronatijd? En waarom speelt muziek voor hen zo’n belangrijke rol?

Recent Posts

Start typing and press Enter to search