‘CityProms weer als bezoeker mee mogen maken, daar kijk ik naar uit’

 In Actueel

 

v.l.n.r. Margot Hoiting, Sjoerd Feitsma, Ab Nieuwdorp. Foto: Ruben van Vliet

Na zes jaar neemt Sjoerd Feitsma vandaag afscheid als wethouder financiën, sociaal domein en cultuur. Vanaf 1 augustus gaat hij zich als directeur van het Platform ACCT inzetten voor een betere arbeidsmarktpositie binnen de culturele en creatieve sector.

Als wethouder opende hij het CityProms festival vier keer. Als bezoeker volgt hij CityProms al vanaf de eerste editie: ”Ik ging altijd met vrienden. Als wethouder kan dat niet meer, vanwege allerlei verplichtingen. Ik verheug me erop om CityProms weer als bezoeker mee te mogen maken, gewoon met vrienden op een houten bankje, met een biertje. Daar kijk ik naar uit.”

Lage drempel
Het festival heeft een speciale plek in zijn hart: “Door de lage drempel brengt het festival klassieke muziek ook echt dichtbij mensen die hier normaal gesproken niet mee in aanraking komen. Dat zie je om je heen gebeuren.” Zelf is hij een groot liefhebber van muziek, al is dat niet heel speciaal de klassieke muziek: “Ik ben fervent bezoeker van poppodia. In de loop der jaren ben ik klassiek wel steeds meer gaan waarderen, en dat komt ook wel een beetje door CityProms.”

Culturele Hoofdstad 2018
Culturele Hoofdstad 2018 is een belangrijk hoogtepunt in zijn carrière als wethouder: “Een unieke gebeurtenis waarmee we Leeuwarden op de kaart hebben gezet en de positie van kunst en cultuur ook echt hebben kunnen verstevigen. Culturele Hoofdstad was voor ons een nieuw kruispunt. Het heeft ons, nationaal en internationaal, nieuwe horizonten gebracht.”

Coronacrisis
Inmiddels zijn we op een nieuw kruispunt aangeland. De coronacrisis brengt de culturele sector grote schade toe, al is nog niet duidelijk hoe groot de klap echt is: ”Als er geen tweede golf komt, verwacht ik dat de cultuursector snel kan herstarten. Maar als we dit nog een jaar moeten uitzitten, wordt de schade wel heel erg groot. Gelukkig komt er vanuit Den Haag een heel behoorlijke compensatie. Maar ook die steun kan natuurlijk niet oneindig doorgaan.”

Kwetsbaarheid cultuursector
Ook nu blijkt weer hoe hypergevoelig de cultuursector is voor dips in de economie: “De ticketverkoop stagneert, de zalen blijven leeg, er wordt niks meer verdiend. We zagen het al tijdens de bankencrisis, in deze crisis pakt het nog een stuk extremer uit.” Uit een enquête die de gemeente vlak na het uitbreken van de coronacrisis hield, blijkt 60 tot 65 procent van de werkzame Leeuwarders in de cultuursector ZZP’er is: “Ook daaraan zie je hoe kwetsbaar de sector is. Als je 25 bent is het niet zo vreemd dat je nog geen buffer hebt. Maar bij ZZP’ers in de cultuursector zie je dat vele van hen op 45-jarige leeftijd nog steeds zonder buffer zitten.”

Fair pay
Als directeur van Platform ACCT wil hij aan die kwetsbare positie graag iets doen. “Want het kan anders, dat zie je in een land als Duitsland. Daar zijn kunst en cultuur niet steeds de sluitpost op de begroting. In Nederland hebben we, samen met de minister, gezegd dat fair practice en fair pay het uitgangspunt moeten zijn. Mensen moeten betaald worden voor wat ze waard zijn. Zeker, dat wordt een hele uitdaging in tijden van corona. Maar zonder een flinke dosis optimisme verandert er nooit wat.”

Recent Posts

Start typing and press Enter to search