Dirigent Ronald Slager over leiderschap

 In Actueel, CityProms2019

Dirigent en orkestleden staan altijd met elkaar in verbinding. Doel is om samen tot dat prachtige resultaat te komen waarvan het publiek in vervoering raakt. Een orkest fungeert in dat proces als een spiegel voor de dirigent. Dirigent Ronald Slager: “Oogcontact, een handbeweging, je uitstraling van dat moment, je voelt snel aan wat het effect is op de orkestleden. Die non-verbale communicatie is ook bij andere vormen van leiderschap heel belangrijk.” Tijdens zijn lezing op het CityProms Festival laat dirigent Ronald Slager zijn licht schijnen over deze en andere parallellen tussen dirigentschap en leiderschap.

Verschillende typen dirigenten

Over dirigentschap wordt te vaak gesproken als iets dat vooral heel magisch is, maar dirigeren is feitelijk heel concreet, aldus Ronald Slager: “De partituur is je bouwtekening en het concert is de oplevering. De dirigent is de leidinggevende, de orkestleden vormen samen het team. Eigenlijk net als in de gewone wereld.” Er zijn heel veel typen dirigenten, zoals er ook heel veel typen leidinggevenden zijn. In beide werelden komen we de meer dwingende en opvliegende types tegen, maar ook de meer zorgzame en emphatische leiders. In zijn lezing laat Ronald Slager de verschillende typen leiderschap de revue passeren. Daarnaast geeft hij zijn publiek een interessant kijkje in de keuken van het dirigeren.

Ronald Slager studeerde hoorn en orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium en is sinds 2009 dirigent bij harmonieorkest Groot Excelsior in Amsterdam en sinds 2016 dirigeert hij tevens het Fries Kamer Orkest.

Lezing over leiderschap door Ronald Slager
Zondag 30 juni, 10.30 uur
Locatie: De Hofkamer
Toegang: gratis

Recent Posts

Start typing and press Enter to search