Een muziekinstrument leren bespelen op latere leeftijd

 In Actueel, Muziek maken

Marianne Zijlstra-Hoek, festivalleider van CityProms, begon op haar 35e met het bespelen van de klarinet. Inmiddels speelt ze in verschillende orkesten en ensembles waaronder het Fries Kamerorkest en harmonieorkest Da Capo Leeuwarden. Hoe moeilijk is het om op latere leeftijd te starten met het bespelen van een muziekinstrument? Marianne deelt haar ervaringen.

Hoe kwam je op het idee om te beginnen met het bespelen van een muziekinstrument?

‘Het was iets wat ik altijd al wilde, maar ik groeide niet op in een milieu waar muziekles vanzelfsprekend was. Wel ben ik 10 jaar lang actief geweest als majorette bij de plaatselijke muziekvereniging. Jarenlang heb ik ook veel gesport en gedanst. Toen ik chronisch last kreeg van een blessure ben ik naar de lokale muziekvereniging (waar ik als majorette ben begonnen) gestapt en gezegd dat ik graag een muziekinstrument wilde leren bespelen.

Waarom werd het klarinet?

Eigenlijk wilde ik beginnen met saxofoon. Mij werd echter aangeraden om met een klarinet te beginnen, omdat je dan ook saxofoon kan spelen (wat ik dus ook wel gedaan heb). Daar ben ik nog steeds blij om, het repertoire voor klarinet is namelijk veel groter omdat het een ouder instrument is. Ik kreeg een klarinet in bruikleen en heb een jaar lang lessen gevolgd bij de dirigent van het lokale orkest. Daarna heb ik 6 jaar wekelijks muziekles gevolgd op de muziekschool en daar alle diploma’s (A tot en met D) gehaald. Ik heb inmiddels in veel verschillende (project)orkesten gespeeld en ingevallen. Op dit moment speel ik (eerste klarinet) in het Fries kamerorkest, Harmonieorkest Da Capo Leeuwarden, Klarinetkwartet en woodwindensembles. Ik speel nu op A-, Bes-, C- en Basklarinet.

Hoe was het voor jou om op latere leeftijd te beginnen met het bespelen van de klarinet?

Ik vind het leuk om me te ontwikkelen. Wanneer je op latere leeftijd start, kost het meer moeite, dat is zeker zo. Je gaat oefenen, je ziet progressie en door te blijven spelen word je steeds beter. De theorielessen geven extra verdieping en dat gaf mij voldoening. In 2006 heb ik D-examen gedaan op A-, Bes en Basklarinet. Toen moest er ook nog een scriptie geschreven worden, waar ik veel plezier aan heb beleefd. Nu hoeft dat niet meer.

Waar had je extra moeite mee?

Met de virtuositeit, snelheid en de vingervlugheid. Bepaalde stukjes kon ik eerst niet snel genoeg spelen en natuurlijk frustreerde dat wel eens. Maar oefening baart kunst. In het begin zijn dat soort dingen het lastigst. Ik neem nog steeds af en toe lessen en ik merk dat ik nog steeds groei. Het gaat me bijvoorbeeld steeds gemakkelijker af om prima vista (direct van het blad) te spelen.

Bestaat er denk je een maximum leeftijd is om te starten met een instrument?

Iedereen die gemotiveerd is kan volgens mij beginnen met spelen. Natuurlijk vraagt het om doorzettingsvermogen. Het is ook verstandig om je muziekinstrument bewust te kiezen (zie tips) . Ik zie om mij heen behoorlijk wat mensen die op latere leeftijd zijn begonnen met het bespelen van een muziekinstrument. Natuurlijk bereikt niet iedereen de top, maar dat geldt ook voor jonge muzikanten. Het gaat om het plezier dat de muziek je brengt. Wanneer je in een orkest gaat spelen brengt het je ook in sociaal opzicht heel veel.

Wat heeft klassieke muziek jou gebracht?

Je blijft altijd in ontwikkeling. In mijn jeugd ben ik opgegroeid met popmuziek op de radio. Mijn voorkeur ging uit naar symfonische rock. Toen ik klarinet ging spelen kwam ik echt in aanraking met klassieke muziek. Zo ontgroeide ik het lokale orkest omdat ik meer symfonische muziek wilde spelen. Die ontwikkelingen, het ontdekken van steeds weer nieuwe muziek gaat eigenlijk altijd door.
Klassieke muziek heeft me ook in aanraking gebracht met CityProms waarvoor ik aanvankelijk als deelnemer en vrijwilliger actief was. Inmiddels ben ik projectmanager/festivalleider. Klassieke muziek heeft mijn leven veranderd!

Zou jij nog zonder het spelen van muziek kunnen?

Nee, dat heb ik vorig jaar gemerkt toen we te horen kregen dat mijn man ernstig ziek is. Ik wilde aanvankelijk mijn orkesten opzeggen, maar toen merkte ik dat juist het spelen mij enorm veel energie geeft. Nee, ik zou echt niet meer zonder kunnen!


Tips voor wie op latere leeftijd wil starten met het spelen van een muziekinstrument:

Kies je muziekinstrument bewust
Welk instrument past het beste bij jou? Wanneer je minder kracht hebt, is het beter om niet voor een te zwaar instrument te kiezen. Sommige instrumenten vragen om een betere fijne motoriek dan andere.

Neem contact op met een van de lokale orkesten
Vraag om advies. Lokale orkesten hebben heel veel mensen begeleid in de start van hun muzikale carrière. Profiteer van hun kennis! Meestal kun je een instrument in bruikleen krijgen. Dat geeft je de kans om verschillende instrumenten uit te proberen.

Start met muzieklessen
De beste manier om erachter te komen of het bespelen van een muziekinstrument iets voor jou is om het daadwerkelijk te gaan doen. Neem contact op met een muziekdocent en vraag om een proefles. Wanneer je het instrument hebt gevonden dat bij je past en muzieklessen gaat volgen, oefen dan iedere dag. Dan kun je al snel samen muziek maken. Wanneer je een bepaald niveau bereikt hebt, kun je vaak meedoen in een opleidingsorkest. Na ongeveer vier jaar les (B- niveau) kun je instappen bij een HaFaBra-orkest.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Logo jeugdorkestenfestival 2019