Programma

Donderdag 28 juni 2018

Download
Kies Genre
Klassiek
Wereldmuziek
Educatief voor jong en oud
Grutsk / NEO
Historisch Centrum Leeuwarden
Doopsgezinde Kerk
Medisch Centrum Leeuwarden
Waagplein
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Lunchlezing Richard Hageman - RH sociëty - met pianist Nico de Villiers
12:30 - 13:30
Luister naar het achtergrondverhaal over de Friese componist Richard Hageman.
Educatief voor jong en oud

Tijdens de openingsavond wordt door het NNO een compositie uitgevoerd van Richard Hageman. Tijdens deze lunchlezing boeiende uitleg met muzikale omlijsting van Nico de Villiers.
Tijdens de lunchlezing vertelt Asing Walthaus (Leeuwarder Courant en liefhebber van Hagemans’ werk) over zijn ervaringen met het werk van onze Oscarwinnende Fries: Richard Hageman. Daarnaast geeft Nico de Villiers, pianist van Zuid-Afrikaanse afkomst en grondlegger van de Richard Hageman Society, een presentatie over de componist en de ouverture van Hageman die speciaal voor de openingsavond van CityProms is gedigitaliseerd. Deze ouverture kunt u beluisteren op de vrijdagavond 29 juni uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest op het Wilhelminaplein.

South Africa-born pianist Nico de Villiers is based in London and in demand as soloist, accompanist and coach in the UK as well as abroad. He holds degrees from the Royal Conservatoire of Scotland, University of Michigan and the Guildhall School of Music and Drama (GSMD). Nico is a member of the vocal faculty of the GSMD as coach in song and opera repertoire. Recent débuts include performances at the Barbican in London, the Kennedy Center in Washington, D.C., Birmingham Symphony Hall, the Mozarteum Grosser Saal in Salzburg and the Beethoven-Haus Kammermusiksaal in Bonn. Nico is currently completing his doctoral research at the Guildhall School of Music and Drama, focusing on the songs of Dutch-born American composer Richard Hageman. He is grateful for the generous support of the Guildhall School of Music and Drama, the International Opera Awards, the International Center for American Music, and the Hampsong Foundation. He co-authored with Leeuwarder Asing Walthaus the first ever biography on Hageman, who conducted at the Metropolitan Opera and scored some of the best known westerns of John Ford.

Mountain View

1000 jaar DoReMi
20:30 - 21:15

Schola Cantorum Mistúra zal o.l.v. Piet Vessies de "Historia Guidonis Aretini" van de in Leeuwarden geboren Bram Hijmans (1932 - 1996) uit gaan voeren. Een echt bijzonder werk dat Hijmans in 1965 in opdracht van het toenmalige ministerie van cultuur, recreatie en maatschappelijk werk componeerde. Dit vanwege de 80e verjaardag en huldiging van dr. Willem Gehrels voor al zijn baanbrekend werk op het gebied van de muzikale vorming van kinderen. De Gehrelsmethode was een van de eerste complete didactische zangmethodes voor het onderwijs, uitgaand van zingen van volksliederen en strevend naar een algemeen muzikale vorming van het kind. Gehrels was oprichter van de Volksmuziekscholen in Nederland, waarvan de eerste in Amsterdam in 1932 werd opgericht. De compositie van Bram Hijmans vertelt over het leven van de Italiaanse monnik Guido van Arezzo die leefde rond het jaar 1000. Deze van Arezzo wordt beschouwd als de grondlegger van onze huidige muzieknotatie. Daarvoor schreef hij een leerboek: de Micrologus, gebaseerd op het hexachord ut-re-mi-fa-sol-la, waarbij ut staat voor do.

Korenlint
19:00 - 20:00
Het korenlint in het MCL vormt de start voor het klassiekemuziekfestival CityProms2018. Een menselijk lint van vele honderden zangers dat door het hele MCL slingert. Ze zingen samen ontroerende meerstemmige klassieke muziek.
Klassiek
Educatief voor jong en oud
rolstoeltoegankelijk

Korenlint in MCL als opening muziekfestival CityProms

Op donderdagavond 28 juni 2018, 19.30 uur gaat het Friese muziekfestival CityProms op een bijzondere manier van start in het Medisch Centrum Leeuwarden. Een menselijk “korenlint” van meer dan tweehonderd zangers slingert zich dan door het Leeuwarder ziekenhuis. Onder leiding van dirigent Meindert Bosklopper brengt het gelegenheidskoor bekende klassieke koorwerken. MCL-er Dave Antonisse begeleidt het koor op piano.

Margot Hoiting, directeur van CityProms: ‘We zijn méér dan een festival. We staan midden in de samenleving. Onder de naam CityProms Embrace brengen we ook muziekprogramma’s naar zorginstellingen. Nu brengen we deze bijzondere openingsact naar het ziekenhuis. Zo kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers van het MCL de start van het festival meemaken. Uiteraard zijn alle belangstellenden welkom.’

CityProms staat dit jaar in het teken van The Never Ending Orchestra (NEO), één van de projecten uit het hoofdprogramma van LF2018. Hoiting: ‘Het korenlint past daar heel goed bij.’ Never Ending Orchestra (NEO) is het gezicht van de Friese muzykmienskip. De springplank van muzikaal talent, de drijvende kracht achter bijzondere podia en verrassende muziekproducties. CityProms is één van de partners in dit project. NEO creëert podia, kansen en ontmoetingen voor muzikanten, verbindt amateurs met professionals met als doelstelling: een Never Ending Orchestra door heel Fryslân.

Alleen al in de winkelstraat van het MCL staat op 28 juni ongeveer 100 strekkende meter koor; het lint zal zelfs nog verder door het MCL slingeren. Bij de koorleden zijn MCL-medewerkers, muziekliefhebbers en zelfs complete koren die aan dit muziekproject meedoen. De jongste deelnemer is 13, de oudste is 88 jaar.

Op het programma staan de volgende werken:
• Cantique de Jean Racine van Gabriel Fauré
• Ave Verum Corpus van Wolfgang Amadeus Mozart
• Vilja-lied van Franz Lehár

De uitvoering van het korenlint is vrij toegankelijk. Het speelt zich hoofdzakelijk af in de hal en ‘winkelstraat’ van het MCL.

Allan Withington Summer School
19:30 - 21:00
Slotconcert van SoliBrass o.l.v. internationale dirigenten
Educatief voor jong en oud

De directieschool van brassbandicoon Allan Withington viert dit jaar haar 10e verjaardag. Diverse nationale en internationale dirigenten strijken in Leeuwarden neer om samen met Allan Withington te werken aan hun dirigeren.

De tijden zijn bij benadering en onder voorbehoud. Dit schema wordt dagelijks bijgewerkt.

 

Start typing and press Enter to search