Programma

Zondag 1 juli 2018

Download
Kies Genre
Klassiek
Wereldmuziek
Educatief voor jong en oud
Grutsk / NEO
Wilhelminaplein LC-hoofdpodium
Wilhelminaplein - plein
Wilhelminaplein - Festival paviljoen
De Harmonie - AEGON-zaal
Theater De Bres
Historisch Centrum Leeuwarden
De Harmonie - Rabobankzaal
Koepeltheater
Gerechtshof (Paleis van justitie)
Neushoorn - Arena
Neushoorntje
Neushoorn-Grote Zaal
10:00
10:30
11:00
11:30
12:00
12:30
13:00
13:30
14:00
14:30
15:00
15:30
16:00
16:30
17:00
17:30
18:00
18:30
19:00
19:30
20:00
20:30
21:00
21:30
22:00
22:30
23:00
23:30
Fries Accordeon Orkest
13:00 - 14:00
Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum van het Leeuwarder Accordeon Ensemble spelen alle Friese accordeonverenigingen met elkaar.

Fryske Franje Yntrada – Herman Peenstra speciaal gecomponeerd voor CityProms.

Johann Krieger Suite, A. den Arend

Vegelin suite 2 delen, gecomponeerd door Jacob de Haan voor de vegelinbuurten in Leeuwarden

Jupiter - Gustav Holst

Amélie - Yan Tiersen, arr. Hotze jelsma 2 delen, valse en la noyee

Canon - Johann Pachelbel, arrangement Hotze Jelsma

Libertango - Astor Piazzolla, arrangement Rene te Bogt

Ombouw / Soundcheck
14:00 - 14:45

Frysk Jeugd Orkest
14:45 - 15:45
Symfonieorkest o.l.v. Theo Brouwer
Ombouw / Soundcheck
15:45 - 16:40

Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
16:45 - 18:00
Harmonieorkest o.l.v. Joeke Hoekstra

Nergens anders ter wereld vind je 41 blazers en een 7-koppige ritmesectie in één orkest. Vakmusici die stuk voor stuk behoren tot de top binnen hun discipline. Met als resultaat soulvolle, symfonische popmuziek met een krachtige groove en een herkenbare beat. Een geluid uit duizenden. Dat is het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Het programma dat zij spelen is 'Summertime' : zonnige hits en een swingend zomerprogramma. Van de zwoele Spaanse stranden naar vrolijke deuntjes van straatmuzikanten uit Oost-Europa en hits van Jennifer Lopez, Snarky Puppy en Aviicci – stilzitten is geen optie. Dompel je onder in het echte zomeravondgevoel met SUMMERTIME.

Leadzangeres is Erica Yong.
Zij wordt ondersteund door backingvocals: Sanne Groefsema en Michelle Knipscheer.

13:00 - 15:00
Jacob Plooij - workshop muziekinstrumenten maken van afval
Educatief voor jong en oud

Presentatie basisschoolleerlingen
Educatief voor jong en oud

Voorafgaand aan het Festival heeft Jacob Plooij op basisscholen workshops instrumenten van afval met de leerlingen gegeven. I.s.m. Natuurmuseum Fryslân. Met de gemaakte instrumenten wordt een concertje gegeven.

jongNBEnoord
14:00 - 14:30
Nederlands Blazers Ensemble presenteert jongNBEnoord 2018
Klassiek

Nederlands Blazers Ensemble presenteert jongNBEnoord 2018

In de vier windstreken van het land heeft het NBE blazersensembles opgericht met jonge musici in de leeftijd van 15 t/m 20 jaar: jongNBEnoord bestaat, net als de andere drie regionale ensembles, uit tien gevorderde amateurs of beginnende conservatoriumstudenten. Het ensemble wordt gecoacht door de ervaren NBE-musici Jeannette Landré en Justine Gerretsen en treedt verschillende keren per seizoen op, al dan niet in combinatie met het NBE. Het repertoire varieert van klassieke meesterwerken tot en met avontuurlijke eigentijdse (pop)muziek. De Tsjechische componist Antonin Dvořák is een van de klassieke meesters in het huidige programma. Verder brengt jongNBEnoord traditiegetrouw een werk van een jonge componist uit eigen gelederen ten gehore, namelijk “From a newer world” van de uit Oranjewoud afkomstige Primo Ish-Hurwitz. Zowel de titel als de muziek verwijst met een knipoog naar de beroemde Boheemse componist.

Programma:
Zolf - Mohsen Namjoo
From a newer world - Primo Ish-Hurwitz 
Allegretto scherzando uit Bagatelles opus 47 - Antonin Dvořák
Lascia ch’io pianga uit Rinaldo - Georg Friedrich Händel
Empire state of mind - Alicia Keys
Allegretto grazioso uit Symfonie nr. 8 - Antonin Dvořák
Balkea - Traditional


Musici:
Marleen Kamping – fluit
Lisa Pais – hobo
Paulien Backer – klarinet
Yoshua Jongbloed – fagot
Hanneke Veldhuizen – altsaxofoon
Michiel Vossenberg – baritonsaxofoon
Reinder Boomsma – hoorn
Sjoerd Krol – trompet
Jildou van der Weg – trombone
Gerben Jongsma – slagwerk


Coaches:
Jeannette Landré & Justine Gerretsen

Voorbereiding kids
15:00 - 16:40
Jacob Plooij bereidt de basisschoolleerlingen voor op het optreden
Educatief voor jong en oud

Als heksen heksen...
15:45 - 16:25
Dividivi3
Klassiek
Educatief voor jong en oud

Dividivi3 bestaat uit Rieneke Brink (fluit), Paloma de Beer (hobo) en Ilse Eijsink (klarinet).

Zij vormen een eigenwijs blazerstrio dat graag van de gebaande paden afwijkt. Met volle teugen genieten zij van het ontwikkelen en uitvoeren van bijzondere muzikale projecten en concerten waarbij ze al hun creatieve en artistieke vaardigheden kunnen aanspreken. Maar ook van hun reguliere concerten maken zij iets bijzonders.

Programma’s stellen zij samen rondom een thema waarbij ze tijdens hun optredens mondelinge toelichting geven. Zo weten zij als geen ander door humor en bevlogenheid hun publiek aan zich te binden en te betoveren.

Concert Friese Emmy Award 2018
19:30 - 22:30
Klassiek
De voorstelling is toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Mountain View
Iedere twee jaar wordt door Stadsschouwburg De Harmonie de Friese Emmy Award uitgereikt. Dit jaar gaat de award naar trompettist Saleem Khan. De Friese Emmy Award - een initiatief van De Harmonie in Leeuwarden - wordt uitgereikt aan een getalenteerde klassiek musicus, jong, van Friese afkomst en met een bewezen internationale potentie. Daarnaast kunnen er één of meer runners up worden aangewezen, die nog geen internationale carrière hebben maar wel de potentie daartoe. Doel van de Friese Emmy Award is om de naamsbekendheid van deze musici te vergroten, regionaal en landelijk, en hun carrière positief te beïnvloeden. Dit door ze zichtbaarheid te geven in pers en media. Daarbij krijgen ze de gelegenheid om te schitteren in een soloconcert begeleid door een voltallig symfonisch orkest.

In 2018 wordt de award uitgereikt aan de trompettist Saleem Khan. Hij is afkomstig uit Oudega. Hij was tot voor kort werkzaam bij de Münchner Symfoniker en is gestopt om tijd vrij te maken voor de ontwikkeling van zijn muzikale talent. Runners up zijn de celliste Wytske Holtrop en pianist Robert Poortinga. Wytske volgt haar master aan de Haute École de Musique in Geneve, terwijl Robert is afgestudeerd aan het Conservatorium in Groningen en het Long Island Conservatory in New York.
Het concert wordt dit jaar begeleid door VKSO Het orkest van de Veenkoloniën onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher. Solostukken zullen worden gespeeld door Saleem Khan en Wytske Holtrop. Door zijn volle agenda is Robert Poortinga helaas niet in staat aan het concert deel te nemen. De Friese Emmy Award 2018 zal aan Saleem Khan worden uitgereikt door de bekende Emmy Verhey, naar wie de award is vernoemd.

Het programma ziet er als volgt uit:
Symfonie no. 6 (Amsterdamse) van Cornelis Dopper | VKSO
Celloconcert in E minor opus 85 van Edward Elgar | VKSO met soliste Wytske Holtrop
pauze
Uitreiking Friese Emmy Award 2018 door Emmy Verhey aan Saleem Khan
Trompetconcert in E flat major van Joseph Haydn | VKSO met solist Saleem Khan
Jazzsuite no. 2 van Dimitri Sjostakovitsj | VKSO

Het concert wordt in hechte samenwerking met CityProms Festival georganiseerd door Stadsschouwburg De Harmonie en vindt plaats als laatste onderdeel van het CityProms Festival 2018. De toegang tot dit concert is niet gratis. Via de website van De Harmonie kunnen kaarten worden besteld à € 12,50 per persoon.

kaarten bestellen

info Saleem Khan

impressie muziek Saleem Khan

info Wytske Holtrop

Mountain View

Revolve
12:30 - 13:15
Lunchvoorstelling: 'Dagboek van de tijd'
Wereldmuziek
Klassiek

Revolve is opgericht in 2016 en bestaat uit vier musici met verschillende muzikale achtergronden. De muziekgroep speelt muziek op het snijvlak van klassiek, jazz, pop en wereldmuziek. Door deze combinatie van stijlen klinkt de muziek van Revolve als een muzikaal prentenboek, waarin je steeds weer kunt bladeren en altijd iets nieuws kunt ontdekken. Buiten Revolve zijn de musici werkzaam in het Residentie Orkest in Den Haag, als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in diverse ensembles. Uitgebreide biografieën per musicus zijn te vinden op www.revolvemusic.nl/musici ‘Het dagboek van de tijd’ is de debuutvoorstelling van Revolve. Het is een spannend en virtuoos concert in een verhaal, een muzikale en poëtische tijdreis met De Tijd zelf als gids. Stemmen worden instrumenten, instrumenten worden vertellers. Filosofische teksten omlijsten de muziek en belichten de verschillende kanten van De Tijd, als onontkoombaar onderdeel van het menselijk bestaan en van muziek.

ANDERS 2.0
14:00 - 15:00
Muziektheater door professionals en amateurs met én zonder beperkingen
Educatief voor jong en oud
Klassiek
rolstoeltoegankelijk

ANDERS: “Iedereen heeft recht op een stem. Iedereen hoort erbij.”

Het begin: ANDERS is een muziektheaterproject met n cast van mensen met heel uiteenlopende beperkingen (deelnemers)en amateurs uit de regio die samen met professionele performers een voorstelling maken en uitvoeren. ANDERS wil voorstellingen maken vanuit het perspectief van de deelnemers zelf, hun verhalen ideeën en emoties bewerken naar een muziektheater voorstelling. Via tekst, poëzie, muziek en beweging wordt hun verhaal toegankelijk gemaakt.

Wij geloven dat muziektheater ook de meest kwetsbare mensen een stem kan geven. Die combinatie van professionals en onze minder valide deelnemers leveren onverwachte creatieve relaties op, zoals in de eerste voorstelling in 2017 al te zien was. En vooral willen we een groot publiek inspireren en tot nadenken stemmen.

Wij werken vanuit het principe, dat Iedereen creativiteit in zich heeft, in welke vorm dan ook. Door een proces te creëren waarin mindervalide deelnemers samen werken met valide kunstenaars en makers ontstaat een omgeving waarin kan worden geëxperimenteerd, eigen taal en vorm kan worden ontwikkeld en de mindervalide (en vaak minder ervaren) deelnemers zich gesteund voelen door de valide leden (performers) van de groep.

Elke deelnemer is in het project gestapt met een wens: om bepaalde skills te ontwikkelen, of om een verhaal te vertellen en de fantasie de vrije loop te laten. Deze wensen zijn de drijvende kracht bij onze deelnemers, maar ook een inspiratiebron van onze performers.

Onderdeel van het project is ook nieuwe muziek ontwikkelen. Muziek gemaakt met onze deelnemers wordt ogenomen. Deze opnames worden door onze componist (Niels Vermeulen) bewerkt tot een aantal muziekstukken. ANDERS is dit jaar gestart met werken aan de voorstelling “We can be heroes..” , die we komend jaar verder willen uitwerken. Daarvan laten we nu het eerste deel zien. ANDERS is een initiatief van EMBRACE.

Camerata RCO en Alice Sara Ott
14:00 - 15:00
Leden van het Concertgebouworkest spelen samen met wereldberoemde pianiste
Klassiek

Alice Sara Ott, klassiek pianiste van zeer hoog niveau, komt naar CityProms! Ze won de afgelopen jaren diverse prijzen. Samen met Camerata RCO - members of the Royal Concertgebouw Orchestra zal zij het 13e concert van Mozart vertolken.

Camerata RCO

Joanna Westers - viool
Annebeth Webb - viool
Jeroen Woudstra - altviool
Johan van Iersel - cello
Olivier Thiery - contrabas


W.A. Mozart piano concert in C groot, KV 415 met Alice Sara Ott

A. Dvorak string quintet op. 77 in D groot

Na afloop van het concert is ontmoeting met de musici mogelijk.

Mountain View

Talentklas Frans Douwe Slot
11:00 - 12:00
NEO-Koffieconcert

Never Ending Orchestra - koffieconcert.

De talentenklas van Frans Douwe Slot zal optreden tijdens City Proms in een zeer diverse bezetting. Er zullen pianotalenten spelen, maar daarnaast ook hout- en koperblazers. De ambitie van deze leerlingen is om het maximale uit zichzelf te halen met veelal ook als doel een hoofdvakopleiding aan een conservatorium. Een aantal van deze leerlingen vielen al in de prijzen op nationale concoursen zoals onder andere ‘ De Muziekwedstrijd’ en het Prinses Christina Concours. Met als hoogte punt voor dit jaar een Nationale finale plaats tijdens het Prinses Christina Concours en het Koninklijk Concertgebouw Concours.

Het programma zal bestaan uit samenspel en solistische werken uit de barokke periode tot en met Lutoslawski.

Programma:

Welmoed Poelstra, piano
Ludwig von Beethoven (1770-1827)
Sonate in g mineur opus 49 No. 1
- Andante
- Allegro


Thirza Fekkes, fluit en Frans Douwe Slot, piano
Bernhard Molique (1802 – 1869)
Uit Flute Concerto in d mineur opus 69
- Andante


Sybren Faber, hoorn en Frans Douwe Slot, piano
Franz Strauss 1822 - 1905
Nocturno opus 7


Zara Eenkhoorn, piano
Frédéric Chopin (1810 – 1849)
Nocturne in F mineur opus 55 no. 1


Anniek Rodenhuis, fluit en Frans Douwe Slot, piano
Francis Poulenc (1899-1963)
Uit sonate voor fluit en piano
- Allegro Malinconico


Bente van der Brug, trombone en Frans Douwe Slot, piano
Sergei Rachmaninoff (1873 – 1943)
Vocalise Opus 34 No. 14


Zara Eenkhoorn, piano
Claude Debussy (1862 – 1918)
Uit Children’s Corner
- Golliwogg’s Cakewalk


Thirza Fekkes, fluit en Frans Douwe Slot, piano
Jules Mouquet (1867 – 1946)
Uit ‘ La flûte de Pan’ Opus 15
- deel 1, Pan et les bergers


Welmoed Poelstra, piano en Nynke Dijkstra, klarinet
Witold Lutoslawski (1913 – 1994)
Dance Preludes
- Allegro molto
- Andantino
- Allegro giocoso
- Andante
- Allegro molto

Mountain View

Diamanda La Berge Dramm
14:00 - 14:30
Modern klassiek door Dutch Classical Talent Award winnaar 2018

Diamanda La Berge Dramm (1991) groeide op in Amsterdam tussen sleutelfiguren van de muzikale werelden van klassiek, modern en improvisatie. Haar speelstijl en programma’s worden gekenmerkt door een combinatie van alle drie. In 2015 ontving ze de prestigieuze Kersjesprijs. Ze is te horen op Tzadik en New World Records. Diamanda studeerde in Boston aan het New England Conservatory, waar ze in 2013 de John Cage Award ontving voor haar contributie aan hedendaagse muziek. Zij keerde terug naar Nederland om bij Vera Beths te studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In mei 2015 behaalde Diamanda haar Master met onderscheiding en won daarbij de Nicolai prijs voor meest bijzondere eindexamen. Dankzij beurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Eigen Muziekinstrumentenfonds is Diamanda eigenaar van een nieuw instrument gebouwd door Andranik Gaybaryan. In seizoen 2017/2018 speelt zij een solo tournee door Nederland maken als onderdeel van het Dutch Classical Talent traject, en speelt zij als solist o.a. met het Metropole Orkest. Diamanda is mede-founder van Splendor Amsterdam, een collectief van 50 musici die een eigen werkplaats en podium beheren.

Diamanda La Berge Dramm
16:00 - 16:30
Modern klassiek door Dutch Classical Talent Award winnaar 2018

Diamanda La Berge Dramm (1991) groeide op in Amsterdam tussen sleutelfiguren van de muzikale werelden van klassiek, modern en improvisatie. Haar speelstijl en programma’s worden gekenmerkt door een combinatie van alle drie. In 2015 ontving ze de prestigieuze Kersjesprijs. Ze is te horen op Tzadik en New World Records. Diamanda studeerde in Boston aan het New England Conservatory, waar ze in 2013 de John Cage Award ontving voor haar contributie aan hedendaagse muziek. Zij keerde terug naar Nederland om bij Vera Beths te studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In mei 2015 behaalde Diamanda haar Master met onderscheiding en won daarbij de Nicolai prijs voor meest bijzondere eindexamen. Dankzij beurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Eigen Muziekinstrumentenfonds is Diamanda eigenaar van een nieuw instrument gebouwd door Andranik Gaybaryan. In seizoen 2017/2018 speelt zij een solo tournee door Nederland maken als onderdeel van het Dutch Classical Talent traject, en speelt zij als solist o.a. met het Metropole Orkest. Diamanda is mede-founder van Splendor Amsterdam, een collectief van 50 musici die een eigen werkplaats en podium beheren.

De Grens
11:00 - 12:20
Muziektheatervoorstelling door Ekaterina Levental
Klassiek
rolstoeltoegankelijk

De Grens is de tweede in een serie kleinschalige muziektheater voorstellingen door Ekaterina Levental, gemaakt in samenwerking met regisseur/vormgever Chris Koolmees. Deze serie behandelt relevante actuele thema's en wordt gemaakt voor een breed publiek. Iedere voorstelling vertelt een persoonlijk verhaal, in een theatrale bewerking, en wordt geïllustreerd met gevarieerde muziek. De producties zijn flexibel van opzet, en spelen op diverse podia, van theaterzaal of concertpodium tot in huiskamersetting.

In De Grens vertelt zangeres Ekaterina Levental. over haar verblijf als 16 jarig meisje in verschillende opvangkampen, na haar vlucht uit de Sovjet Unie. Ekaterina vertelt, speelt, zingt en begeleidt zichzelf op de harp. Meer informatie over De Grens: http://www.ekaterina.nl/de-grens

Als heksen heksen
12:30 - 13:10
Dividivi3
Klassiek
Educatief voor jong en oud
rolstoeltoegankelijk

Dividivi3 bestaat uit Rieneke Brink (fluit), Paloma de Beer (hobo) en Ilse Eijsink (klarinet).
Zij vormen een eigenwijs blazerstrio dat graag van de gebaande paden afwijkt. Met volle teugen genieten zij van het ontwikkelen en uitvoeren van bijzondere muzikale projecten en concerten waarbij ze al hun creatieve en artistieke vaardigheden kunnen aanspreken. Maar ook van hun reguliere concerten maken zij iets bijzonders.

Programma’s stellen zij samen rondom een thema waarbij ze tijdens hun optredens mondelinge toelichting geven. Zo weten zij als geen ander door humor en bevlogenheid hun publiek aan zich te binden en te betoveren.

jongNBEnoord
11:00 - 12:30
Openbare repetitie
Klassiek

Voorrepetitie voor het optreden om 14.00 uur op het Wilhelminaplein - Festivalpaviljoen

Zondag 1 juli 2018

De tijden zijn benadering en onder voorbehoud. Dit schema wordt dagelijks bijgewerkt.

 

Start typing and press Enter to search