FCP wijst plannen CityProms af: ‘Een klap, maar we zijn nog niet uitgeteld’

Zoals je misschien al hebt gelezen in de media zal het Fonds Cultuurparticipatie (FCP) geen subsidie toekennen voor de jaren 2025-2028. Dat betekent dat we de komende vier jaar een totaalbedrag van ruim 800.000 euro (200.000 euro per jaar op een begroting van ongeveer 450.000 euro) mislopen. Het is duidelijk dat dit nieuws hard is aangekomen. De komende maanden moet duidelijk worden of wij in 2025 door kunnen gaan met onze plannen.

Het FCP gelooft en waardeert onze bedoelingen, maar omarmt onze plannen deels. We willen de komende vier jaar nog meer inzetten talentontwikkeling en het gratis festivalweekeinde gebruiken voor een moment waarop alle activiteiten samenkomen.

Wij gaan er alles aan doen om er in 2025 toch weer te staan. Want we geven niet op. Met de dertiende editie nog zo vers in ons achterhoofd: dankzij 1.500 deelnemers en 20.000 bezoeken die drie dagen lang met elkaar een vrolijk, muzikaal lint in onze stad vormden.

Want wij geloven sterk in onze missie – om optredens te blijven creëren voor jonge, talentvolle musici, om de muziekdocenten in stand te houden, om met nieuwkomers en mensen met een beperking te werken, om studenten werkervaring te bieden, om het publiek er gratis van te laten genieten. De afwijzing van het FCP treft helaas veel meer organisaties die zich net als wij inzetten voor de muziek.

Het is daarom in algemene zin slecht nieuws voor de sector die al in problemen was: want het aanbod van muzieklessen is al bijna verdwenen. Er zijn geen harp- of hobodocenten in Leeuwarden. Er zijn steeds minder mogelijkheden om een instrument te leren bespelen. Als het aanbod er niet is, stopt de vraag. Dan kunnen de verenigingen, de orkesten, de koren, de opleidingen en uiteindelijk de professionele sector het niet meer bolwerken.

De komende maanden gaan wij goed nadenken over onze plannen en mogelijkheden voor 2025. Dat doen we met het glas halfvol: in de wetenschap dat CityProms een sterke netwerkorganisatie is en dat we ons omringd weten door goede gesprekspartners, onder wie de lokale en regionale overheid. Want voor extra steun zullen we ook een beroep op hen moeten doen; zonder hen, gaat het ons niet lukken.

Wij incasseren deze harde klap, omdat we nu niet anders kunnen, maar we zijn nog niet uitgeteld. De komende maanden bezinnen we ons op de plannen, waar we heilig in geloven. Met of zonder FCP-steun houden we vast aan onze visie voor een regio met een aantrekkelijk vestigingsklimaat en een rijk cultureel leven. Wij houden je op de hoogte en blijven ondertussen ontvankelijk voor goede raad en advies.

Team CityProms

 

Deel dit bericht