Gaan we zoenen tijdens de opera?

 In Actueel, CityProms 2021

Gaan we zoenen of niet? Een hele normale vraag die ik ergens de komende weken ga stellen aan mijn collega-zanger Felipe. Ik heb hem dus pas een keer ontmoet – leuke kerel – maar het is hoog tijd dat we het over zoenen gaan hebben. And then they kiss staat er een paar keer in de muziek van West Side Story. Halverwege en gedurende het fantastische duet tussen Tony en Maria. Die zijn zo ongelofelijk verboden zo ongelofelijk verliefd dat ze ongelofelijk stiekem heel hard staan te zingen midden in de nacht. Op een balkonnetje.


Geschreven door Jannelieke Schmidt (sopraan).
Samen met Felippe Galegos (tenor) verzorgt zij onder begeleiding van het NNO het CityProms Operaconcert op vrijdag 8 oktober op het Wilhelminaplein.

Dat is zo leuk aan opera: dat je heel hard mag zingen dat je stiekem verliefd bent terwijl niemand het eigenlijk mag horen. Wat ook fantastisch is (en dan heb ik het even heel asociaal niet over de muziek maar over mijzelf) dat je als zanger in de huid mag kruipen van al die verschillende rollen/karakters uit de verhalen waar opera’s over gaan. Alleen al tijdens het CityProms-concert speel ik minstens vijf totaal verschillende mensen, met compleet andere achtergronden, levens en dromen.


Ik noem er hier drie: Carmen, Maria en Violetta

Carmen – smokkelaars-dochter, onherroepelijke flirt, zelfverzekerde opportunist.
Uit: Carmen, Bizet, Habanera

Maria – hopeloos verboden verliefd op Tony, zo verliefd dat ze zichzelf óók super knap vindt (dat heb ik nou nooit) Uit: West Side Story, Bernstein, I feel pretty

Violetta – (hou je vast) de courtisane die, gedwongen door haar schoonvader, de liefde van haar leven verlaat maar toch bij hem terugkomt en dan helaas meteen dramatisch aan tbc ten onder gaat.
Uit: La Traviata, Verdi, Libiamo

Al die personages, al die mensen die zingen en spelen over wat ze voelen. Ik bedoel, ik heb momenteel geen affaire met ene Alfredo, maar verliefdheden, rampspoed, tegenslag en ultiem geluk zijn mij allemaal niet vreemd. Niemand denk ik. We zijn allemaal mensen: een koning, een courtisane, een kunstenaar. Allemaal mensen die vol zitten met grote gevoelens. Ik durf te wedden dat iedereen zich wel ergens in zal herkennen. (Een van de fijnste complimenten die ik vaak krijg is: ‘Ik hou niet van opera, maar dít vond ik leuk!’)

Samen zingen

Of je nou een enorme operaliefhebber bent of iemand die de radio snel op een andere zet als het langskomt: iedereen kent wel een of meer beroemde operamelodieën. In Italië wilden ze ooit een van Verdi’s beroemdste operakoren adopteren als nationaal volkslied. Een prachtig lied vol verlangen naar je thuisland dat we ook op het concert zullen zingen, met zijn allen! Het lied ademt een bewondering voor en hunkering naar de plek waar je thuis bent. Het zingen van dit Va Pensiero uit Nabucco van Verdi roept vooral het besef van mijn stomtoevallige geluk op dat ik in een land met zoveel mogelijkheden geboren ben.

Dit gaan we samen met én voor jullie doen, Felipe, ik, het Noord Nederlands Orkest en iedereen van de CityProms: een meeslepende spectaculaire middag en avond maken om nooit te vergeten. Vol plezier, drama en romantiek.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search