Gautier Capuçon en het Noord Nederlands Orkest openen CityProms2018

 In Actueel

De befaamde Franse cellist Gautier Capuçon en het Noord Nederlands Orkest (NNO) openen dit jaar de achtste editie van het CityProms festival met het eerste celloconcert van Saint-Saëns. Gautier Capuçon geldt zowel in eigen land als op het internationale podium als een van de meest opvallende muzikale talenten van dit moment. Het NNO staat onder leiding van de Zweedse dirigent Per-Otto Johansson. Het openingsconcert vindt plaats op vrijdag 29 juni op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Deze achtste editie van CityProms maakt deel uit van het hoofdprogramma van LF2018 en vindt plaats van 28 juni tot en met 1 juli. De toegang is gratis.

Gautier Capuçon bespeelt de cello sinds zijn vierde levensjaar. Na het conservatorium volgde Capuçon masterclasses in Wenen bij Heinrich Schiff. Tussen 1999 en 2004 won hij tal van prijzen, waaronder de International Cello Competition in Nieuw Zeeland en een award van de Borletti Buitoni Trust in Engeland. Capuçon staat bekend om de intense wijze waarop hij muziek overbrengt op het publiek.

‘Klassieke muziek is voor iedereen’

Het is de ambitie van CityProms om klassieke muziek toegankelijk te maken voor een breed publiek, juist ook voor mensen die (nog) niet zoveel binding hebben met klassieke muziek. Capuçon legt graag die connectie met het brede publiek: “Klassieke muziek is voor iedereen. Ik denk dat iedereen een speciale band heeft met klassieke muziek, soms zonder het te beseffen. Je hoeft muziek niet te begrijpen om het te voelen.”

Alice Sarah Ott en Camarata RCO spelen Mozart

Een andere grote internationale artiest die optreedt tijdens CityProms2018, is Alice Sara Ott, de klassiek pianiste van Japans Duitse afkomst. Samen met Camerata RCO speelt zij op zondag 1 juli het 13e pianoconcert van Wolfgang Amadeus Mozart.

Gevarieerd programma

Het publiek kan daarnaast genieten van een gevarieerd programma met talloze solisten waaronder de mezzospraan /harpiste Ekaterina Levental. Voor kinderen is er een speciaal programma met live klassieke muziek en een kindersongfestival. Op zondag vinden onder meer optredens plaats van de Luchtmachtkapel en een groots accordeonorkest bestaande uit maar liefst 100 accordeonisten.

Never Ending Orchestra

CityProms staat dit jaar in het teken van the Never Ending Orchestra (NEO). Op zaterdag 30 juni presenteren harmonie-orkesten, fanfares, showkorpsen, marching bands, percussie -ensembles, majorettepelotons en colorguards zich onder de vlag van NEO in een programma vol muziek en show in de binnenstad van Leeuwarden. Centraal punt is het CityProms podium op het Wilhelminaplein (Zaailand) waar ’s avonds ook de feestelijke finale plaatsvindt.

Locaties en website

CityProms vindt plaats van 28 juni tot en met 1 juli op het LC hoofdpodium op het Wilhelminaplein en op tientallen andere bijzondere locaties in de binnenstad. Toegang is gratis.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search