Ketevan Sharumashvili – Indringende passie uit Georgië

 In Actueel, CityProms2019

Het optreden van de Georgische topmuzikante Ketevan Sharumashvili is dit jaar een van de hoogtepunten van CityProms. Naast haar fenomenale techniek blinkt de jonge charismatische pianiste vooral uit door haar enorm diepgaande spel.

Opgegroeid in Tiblissi

Ketevan Sharumashvili groeit op in Tbilisi, hoofdstad van de voormalige Sovjet Republiek Georgië. Afkomstig uit een niet muzikale familie blijkt ze zelf een buitengewoon talent voor de piano te hebben. Zich niet bewust van haar gave en zonder toekomstdroom een groot pianiste te worden, volgt ze vanaf haar twaalfde haar pianostudie volgens de harde Russische school.

Veeleisende leraren en pianorepetities

Ze blijkt een natuurtalent, maar voelt zich vaak onzeker in een wereld met veeleisende leraren en pianocompetities, terwijl thuis klassieke muziek niet wordt geademd. Wanneer ze 26 is vertrekt ze naar Hamburg om haar studie te vervolgen. Ze blijft schuchter en durft zelf niet te geloven in haar kwaliteiten maar dankzij overtuigende kritieken zet ze wel door, en gaat masterclasses bij belangrijke pianisten volgen die allen onder de indruk zijn van haar virtuositeit en fijngevoelige spel.

Nederland als thuisbasis

In Amsterdam rondt ze haar studie in 2015 af. Wat nu? Zonder vaste verblijfplaats voelt ze zich vaak verloren. Toch heeft de tijd zijn werk gedaan en zijn de grenzen tussen haar gedisciplineerde Georgische achtergrond en de westerse meer vrije benadering vager geworden, en weet ze gestaag het beste uit beide werelden te combineren. Ze ontwikkelt zich na haar studie steeds meer naar een eigen zeer persoonlijke stijl, wat zich uit in haar imposante interpretaties van de uitdagende stukken die ze graag speelt. In 2017 kiest ze ervoor om met Nederland als thuisbasis zich in totale artistieke vrijheid over te geven aan haar toekomst als concertpianiste.

Datum, tijdstip en locatie optreden Ketevan Sharumashvili

Datum: Zaterdag 29 juni 2019
Tijdstip: 12.00 uur
Locatie: Doopsgezinde Kerk, Leeuwarden

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Logo jeugdorkestenfestival 2019irene kok