Kinderen op ontdekkingstocht in Klankrijk

 In Actueel

Tijdens hun herfstvakantie bezochten ruim 4500 kinderen Klankrijk: het land waar muziek de boventoon voert. Klankrijk kwam tot stand in samenwerking met het Natuurmuseum Fryslân, waar het event ook plaatsvond. In het uitdagende zintuigendoolhof kon je muziek horen, voelen en zien. Tijdens  de vakantieweek van het noorden (zondag 20 oktober t/m zaterdag 26 oktober) organiseerde CityProms ook nog spannende workshops met live klassieke muziek. Het werd een topweek!

Gijs de Zwaan: een verhaalconcert
Componisten lieten zich inspireren door de natuur, en dat hoor je terug in muziek en in het verhaalconcert over Gijs de Zwaan. In het concert beleeft Gijs een avontuur met zijn vrienden, maar raakt ze kwijt.

Hij voelt zich niet alleen, want hij maakt al snel nieuwe vrienden in de onderwaterwereld (Delibez – Pizzicati) en op de kant van de sloot (Carter – Walkin’ Wally). Maar wanneer de nacht valt en hij vreemde klanken hoort uit het bos, wordt hij een beetje bang (Salzedo – Lied in de Nacht). Gelukkig komen zijn vrienden hem zoeken, en belanden ze samen in een weiland vol bloemen, waar ze nagenieten van zijn avonturen (Blumenwaltz van Tchaikovski).

In het verhaal maakten de kinderen samen met Christiaan en Annemieke muziek door middel van bodypercussie improvisatie (regen), met de harp (kabbelend water of watervallen) en konden de kinderen meespelen in de onderwaterwereld van Delibez.

De smaak van muziek
Luisteren met je tanden, dat kan met de speciaal ontwikkelde lepels van kunstenaarsduo Hart van Veen. Tijdens de workshop met de Klinkende Lepels ontdekten kinderen de invloed van smaken in je mond op de manier waarop geluiden binnenkomen in je oren. Klinkt muziek ècht anders wanneer je iets zouts, zoets of zuurs proeft? Kinderen deden verrassende ontdekkingen!

Instrumenten maken van afval
Natuurlijk ontbrak ook deze keer Mr CityProms, geluidskunstenaar, upsound artiest en afvalinstrumentenmaker Jacob Plooij niet! Samen met Jacob en elkaar maakten kinderen van afval en kapotte instrumenten nieuwe bijzondere speelbare instrumenten, zoals een platenspeler waarop je vervolgens een echte LP (langspeelplaat) kunt laten horen. Goed samenwerken doe je vooral ook door goed naar elkaar te luisteren, ook dat leerden de kinderen tijdens de workshop.

 

Muziek maken met noten op de notenbalk
Alle noten die de kinderen in Klankrijk vonden, werden verzameld op een grote notenbalk, en zo maakten de kinderen samen een prachtige compositie, vertolkt door violist Jacob Plooij!

 

Dwalen door Klankrijk werd georganiseerd in samenwerking met Natuurmuseum Fryslan en financieel gesteund door het Prins Bernard Cultuurfonds, Het Nieuwe Stadsweeshuis, het Old Burgerweeshuis en de Boelstra Olivier Stichting.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search