‘Arctic Mirage – Balaena’ is een audiovisuele performance over een avontuurlijke zeilreis door de Noordwestelijke Doorvaart. In 2022 zeilt gitarist Tristan Visser vanaf Groenland naar Alaska om op zoek te gaan naar het lied van de Bowhead (de Groenlandse Walvis). De zang van een walvis vertoont meer overeenkomsten met muziek dan met taal. Is het mogelijk om muziek te maken met een walvis? Onderweg ontmoet de muzikant traditionele Inuit muzikanten met wie hij een aantal sessies mee opneemt. Filmmaker Jeroen van de Bovenkamp legde deze reis vast in beeld en zal vertoond worden tijdens het concert. Agnes Smid (Nomadic-Oboe) speelt mee tijdens het concert op de hobo. Haar nomadische levensstijl is karakteristiek voor haar werk. De muziek is deels geïmproviseerd, meditatief en verhalend.

 

Over Tristan Visser

Tristan Visser is een muzikant en ontdekkingsreiziger van Terschelling die de grenzen tussen geluid en muziek opzoekt. Zijn werk draait vaak om de relatie tussen mens en zee, en hij presenteert zijn projecten door middel van audiovisuele producties, concerten en
geluidsinstallaties. Tristan heeft muziek gecomponeerd voor documentaires en een aantal musea, waaronder voor de tentoonstelling ‘Louis Apol op Nova Zembla’ voor Panorama Mesdag in Den Haag, en ‘Bloed, Zweet & Walvistraan’ voor Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Tijdens zijn ontdekkingstochten heeft hij gevaren in Groenland, Canada, Alaska en Hawaï om via muziek te communiceren met walvissen. Tristan’s debuutalbum Arctic Mirage, gebaseerd op deze reis, zal eind 2023 worden uitgebracht.

Foto: Esther Kokmeijer