Het Frysk Fanfare Orkest (FFO) neemt ons mee naar die barre elfstedentocht van 18 januari 1963. Vanwege de slopende weersomstandigheden wordt de ’tocht van 1963′ beschouwd als de moeilijkste van de 15 tot nu toe gehouden tours. Reinier Paping was de winnaar van de 12e ‘tocht der tochten’. The Hell of ’63 Concertino is een muzikale interpretatie van de legendarische schaatstocht van bijna 200 km langs de Friese elf steden. Componist is Hendrik de Boer.


De compositie bestaat uit vijf delen:

  1. Bevroren sneeuwlandschappen.
  2. Eos, snijdende wind uit het oosten.
  3. Verblind door de sneeuw.
  4. licht in de duisternis.
  5. Het is voltooid.

 

De barre tocht over het ijs

De tocht begint in het donker en je kunt de schaatser nog niet zien of horen. Dit verandert wanneer de eerste zonnestralen doorbreken. Hij neemt het landschap in zich op en ervaart het tafereel van bevroren sneeuw om hem heen, en dan begint hij zich de slopende reis te realiseren die voor hem ligt. Hij laat zich meevoeren door de wind in de rug, lange schaatsslagen worden weer mogelijk. Hij moet te allen tijde voorzichtig zijn vanwege de slechte staat van het ijs en op zijn hoede zijn voor de scheuren, aangezien hij op elk moment de muur kan raken.

 

Door de lange afstand slaat de vermoeidheid hard toe en de snijdende oostenwind en sneeuwduinen vertroebelen zijn zicht. De schaatser moddert door… zonder precies te weten waar hij heen moet. Maar stoppen is geen optie. Meter voor meter gaat de schaatser door, dan is er eindelijk licht in de duisternis. Zijn emoties en vertrouwdheid keren terug. De reis wordt volbracht door ultiem doorzettingsvermogen. Er is een kort moment van euforie, al snel vervangen door extreme vermoeidheid…het licht wordt langzaam gedimd, en de schaatser verdwijnt weer in de duisternis…

 


Hendrik de Boer
componist

Componist Hendrik de Boer is professioneel muzikant en speelt euphonium bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (KMKJWF) in Assen. Hendrik studeerde aan het euphonium en directie aan het Conservatorium Groningen. Het componeren neemt een steeds grotere rol in Hendriks leven in. Onlangs werd een compositie van hem gespeeld met de naam ‘Signature’ door alle tweede divisie orkesten op het Nederlands Kampioenschap voor Brassbands.

 

Over het Frysk Fanfare Orkest

Het Frysk Fanfare Orkest (FFO) bestaat uit zo’n 65 ambitieuze onbetaalde muzikanten in de leeftijd van 12 tot 70 jaar. Het FFO acteert reeds 40 jaar op het hoogste niveau. Naast lidmaatschap van het FFO zijn de leden ook actief in één of meerdere plaatselijke verenigingen. Daarnaast is het FFO een belangrijke ‘kweekvijver’ voor jong talent. Vele professionals hebben zich tijdens hun opleiding en jeugd kunnen ontwikkelen binnen het FFO. Het FFO biedt ondersteuning bij afstudeerprojecten aan het conservatorium. Hoofddoelstelling van het FFO is het promoten van nieuwe fanfaremuziek in een zo breed mogelijk zin, waarbij het hoogste niveau van muziekbeoefening wordt nagestreefd.