Dinsdag 6 oktober | 20.00 uur
Harmonie  Leeuwarden

Ekaterina Levental

In Schoppenvrouw vertelt mezzospraan, harpiste en theaterperformer Ekaterina Levental het verhaal van haar oma Dora Gorohovskaya en vier vrouwen van dezelfde generatie: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Ulrike Meinhof. Schoppenvrouw is het derde deel van een autobiografisch drieluik. Tijdens CityProms 2018 oogstte Levental veel succes met de eerste twee delen: De Weg en De Grens. Schoppenvrouw staat voor goed verhaal, een prachtige enscenering, een vurige vertolking en prachtige zang en muziek.

5 iconen, 5 thema’s, 5 clichés en 5 vrouwen

Schoppenvrouw toont de kracht van vijf legendarische vrouwen die zich vrijvochten en een legende werden. Schoppenvrouw is een ode aan hoop en vrijheid. Het is een verhaal over de angst, die steeds weer de vrijheid blokkeert. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen; en om te mogen veranderen. Ekaterina Levental vertelt dit verhaal in een raamvertelling die gebaseerd is op haar eigen jeugd. Het verhaal gaat dus ook over haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde. Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen. In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn. Het gedrag van oma Dora stak schril af tegen het beeld dat de buitenwereld koesterde. In die intimiteit roept Levental deze vijf vrouwen op. Door klank worden hun kracht en onmacht voelbaar. Ze speelt en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek.

Ekaterina Levental (bio)

Ekaterina Levental vertelt een verhaal gebaseerd op haar eigen jeugd. En op het leven van haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde. Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen. In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn.

Die tegenstrijdigheid tussen kracht en onmacht herkennen we  in het krampachtige gedrag achter gesloten deuren. Gedrag dat schril afsteekt tegen het beeld dat de buitenwereld koestert. In die intimiteit zal Ekaterina deze vijf vrouwen oproepen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken. Ze speelt en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek.

Uitvoering

Uitvoering:
Ekaterina Levental – mezzosopraan en performance

Productie: Leks Compagnie
Kostuums: Amber Willemztijn
Samenstelling, vormgeving en regie: Chris Koolmees

Schoppenvrouw is deel van een autobiografisch drieluik van LEKS compagnie: De Weg – De Grens – Schoppenvrouw.
De voorstelling duurt 75 minuten, zonder pauze.

Schoppenvrouw

Datum: Dinsdag 6 oktober
Aanvangstijd: 20.15 uur
Locatie:
De Harmonie
Ruiterskwartier 4
8911 BP Leeuwarden

Related Projects

Start typing and press Enter to search

Jacob Plooij