De zesde symfonie van Marttinen, die de componist Tauno Marttinen (1912 – 2008) voltooide op 30 januari 1974, ging een jaar later in première in de Finse stad Turku. Daarna is dit meesterwerk nooit meer uitgevoerd. Daar gaat vanavond verandering in komen tijdens deze bijna ‘wereldpremière’. In de pauze geeft fagottist Dirk Meijer een korte lezing over deze zesde symfonie. Daarnaast kun je onder meer genieten van het drieluik ‘Notre Dame’ voor orgel . Dit werk klonk in 1996 al eens in de Grote Kerk,  tijdens het bezoek aan Leeuwarden van de componist zelf.

Programma

Karelia Suite voor orkest opus 11 Jean Sibelius

Pisaroita (waterdruppels) voor piano solo op. 109, MV 583 (1976) of Sirius voor piano solo opus 181 MV 587 (1980)

Notre Dame, drieluik Suite voor orgel op. 59 MV 642 (1970)
  I: Holvit (de gewelven)
  II: Ruusutoikkuna (de rozenvensters)
  III:Tornit – de torens

Korte pauze

Lezing over de zesde symfonie van Dirk Meijer, ondersteund door Jan van Liere

Symfonie Nr. VI op. 92 MV 7 (1974 – 1975)

   I; Allegro moderato – adagio – presto – allegro – andante
  II: Andantino
  III:Allegro molto (finale) – allegro furioso – adagio – moderato – allegro moderato – lento –        

       adagio tranquillo

Over Filharmonie der Aa

De Filharmonie der Aa is een semi professioneel orkest uit Groningen en staat onder leiding van voormalig solo-hoornist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Jacob Slagter. De speelvreugde van het orkest vlamt op door bekende maar zeker ook minder bekende klassieke muziek op een zo hoog mogelijk niveau ten gehore te brengen. Zo werd afgelopen februari in Leeuwarden nog het vioolconcert van Korngold uitgevoerd, naast muziek van John Williams en Richard Strauß.

 

Over Dirk Meijer

Dirk Meijer is opgeleid als fagottist. In die hoedanigheid speelde hij in 1996 de première van het fagotconcert van Tauno Marttinen tijdens een concert in ‘Theater Romein” in Leeuwarden, dit in aanwezigheid van de componist.  Een jaar later reisde hij, samen met ongeveer 40 andere musici en koorzangers (de Sneker cantorij o.l.v. Bob Pruiksma) naar Finland, naar Hämeenlinna om de 85ste verjaardag van de componist luister bij te zetten.

Kort na het overlijden van Marttinen in 2008 werd Meijer uitgenodigd om in Finland het gehele oeuvre van de componist (om en de nabij de negenhonderd composities) in kaart te brengen. Hieruit voort vloeide uiteindelijk een onderzoek voor de Universiteit in Helsinki over Marttinen’s negen symfonieën. Samen met 25 opera’s, balletten, soloconcerten, liederen en cantates vormen zij een belangrijk onderdeel van zijn complete werkenlijst.

Het is voor hem een grote eer dat een zo belangrijk werk als de zesde symfonie vanavond de Nederlandse – en bijna wereldpremière gaat beleven. Slechts één keer, in 1975  werd het werk uitgevoerd in Finland.  Behalve uitvoerend musicus is Meijer op dit moment ook verbonden als docent Nederlands en Nederlands tweede taal aan het Lauwers College van Buitenpost.