Foto: Jaring Huijser

Grenzeloze Muziek

Klassieke muziek is breder dan de westerse klassieke muziek.  Zo heeft Syrië een zeer rijke traditie die duizenden jaren teruggaat. CityProms wil ook deze culturen een podium bieden. Dat gebeurt onder de vlag van Grenzeloze Muziek. Nieuwe Nederlanders maken samen muziek. Ze gebruiken hun creativiteit om door middel van improvisatie nieuwe muziek te creëren, gebaseerd op hun culturele muzikale achtergronden (bijvoorbeeld Syrië, Servië, Eritrea).

Op zoek naar een gezamenlijke taal

Het project wordt begeleid door EMBRACE-musici Jelena Vesković (koordirigent en harpist) en Melisa Delgado (violist), beiden zelf ooit Nieuwe Nederlanders. Zij werken samen met het Friesland College, VluchtelingenWerk en met de gemeente Leeuwarden. Alle partijen zien de meerwaarde. Jelena:
“We gebruiken muziek als gereedschap voor participatie en sociale integratie. Het voordeel van geïmproviseerde muziek is dat je niet vast hoeft te houden aan een puur Europees klassiek, Syrisch of Eritrees muzikaal idioom, maar elkaar door middel van een gezamenlijke ‘taal’ probeert te vinden en te begrijpen.” Via muziek vindt ontmoeting plaats en groeit er vriendschap tussen culturen. Niet alleen tussen Nieuwe Nederlanders, maar ook tussen Nieuwe Nederlanders en ‘native’ Nederlanders.

Programma

Grenzeloze Muziek

Datum: Zaterdag 29 juni 15.15 uur -16.00 uur

Locatie: Neushoorn Arena – Kleine Zaal

Related Projects

Start typing and press Enter to search