Fotograaf: Foppe Schut

Zaterdag 2 oktober 15.00 – 16.00 en 17.00 – 18.00 uur
Pelikaankerk Leeuwarden

Innocent Youth

De Filharmonie Noord en het Colori Ensemble willen met het project Innocent Youth de aandacht vestigen op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Wim van Ligtenberg, componist van de gelijknamige compositie, gaf uitdrukking aan zijn grote bezorgdheid door een werk te schrijven op gedichten van Wilfred Owen en Walt Whitman. “In het door mij gecomponeerde werk Innocent Youth breng ik tot uitdrukking hoe jonge mensen, vaak kinderen, nog steeds en in toenemende mate lijden onder verdrukking, oorlog, honger, mishandeling en verstoting. Dit onderwerp werd mij ingegeven door het beeld van het aan de Griekse kust aangespoelde lijkje van een kind dat vele malen op de televisie te zien is geweest”.

Het doel van de Innocent-Youthconcerten is om aandacht te vragen voor de problematiek die Van Ligtenberg heeft aangekaart: het treurige lot van onschuldige kinderen. De foto van de aangespoelde peuter op het strand bij Bodrum in Turkije schokte de hele wereld in 2015. Helaas staan de kranten nog steeds vol met berichten en foto’s over schrijnende situaties, met name ook van kinderen die dakloos zijn geworden. De noodkreet van Van Ligtenberg moet niet binnenskamers blijven maar van de daken worden geschreeuwd. Het maakt als culturele en geëngageerde uiting deel uit van de Legacy van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018.

Deelnemende musici

Filharmonie Noord
Al meer dan twintig jaar fungeert de Filharmonie Noord als begeleidingsorkest van oratoria en operaverenigingen in met name de drie noordelijke provincies. Begeleiden en opvangen van jong toptalent is ook een van de speerpunten van het orkest, getuige de recente samenwerking met het Prinses Christina Concours. Veel orkestleden zijn eveneens werkzaam in de muziekeducatieve sector. Het orkest wil naast een begeleidende, ook een stimulerende rol spelen in Noord-Nederland door middel van het initiëren van projecten, producties en evenementen. Artistiek leider en dirigent van het orkest is Tjalling Wijnstra.

Colori Ensemble
Het Colori Ensemble, bestaande uit Rianne Jongsma (fluit), Wilma Jongsma (hobo), Arjan Jongsma (marimba) en Frans Douwe Slot (piano), ontleent haar naam aan de compositie Colori, in 2012 geschreven door Wim van Ligtenberg. Meerdere componisten hebben vanaf die tijd werken aan het ensemble opgedragen, zoals Peter Visser, Sipke Hoekstra en Dirk Dekker. Naast het nieuwe repertoire speelt het ensemble arrangementen van werken van componisten als Rachmaninov, Ravel en Moessorgski. Voorjaar 2022 hoopt het ensemble haar derde cd voor het label Aliud Records te presenteren. Colori was te beluisteren op Radio 4 in De Klassieken, Podium en Passaggio en verzorgde o.a. concerten in de Kleine Zaal en Spiegelzaal Concertgebouw, Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden en op het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

William Knight – tenor
William Knight is een hoge tenor en componist, woonachtig in Nederland. Hij zingt door heel Europa en treedt op met vele gerenommeerde ensembles en koren. Hij is een kernlid van het Nederlands Kamerkoor en een van de oprichters van het Windsor Consort. William is actief als solist in heel Europa, gespecialiseerd in oude muziek.

Programma

Pavane pour une infante défunte – Maurice Ravel
Innocent Youth – Wim van Ligtenberg (solist William Knight)
Adagio for Strings – Samuel Barber
Ma Mère l’Oye – Maurice Ravel
Simple Symphony – Benjamin Britten

Datum, locatie, tijd

Datum: Zaterdag 2 oktober

Aanvangstijd:

  • Eerste voorstelling: 15.00-16.00 uur
  • Tweede voorstelling: 17.00-18.00 uur

Adres: Pelikaanstraat 10, 8916 AG Leeuwarden
Entree: € 17,50

Let op! De voorstellingen van Innocent Youth zijn beperkt gratis toegankelijk: ben je jonger dan 18 of ouder dan 65 jaar, dan mag je kosteloos naar binnen. Anders bedraagt de entree 17,50 euro.

Normaal zijn de concerten in het programma van CityProms gratis. Innocent Youth is een project waar we al langer mee samenwerken; gezien het belangwekkende doel achter Innocent Youth hebben we daarom besloten het toch in ons programma op te nemen.

Reserveren voor deze voorstelling kan via de reserveringsmail van Filharmonie Noord: via tickets.filharmonienoord@gmail.com

Na CityProms

wordt Innocent Youth op zondag 3 oktober uitgevoerd in Trinitas in Heerenveen, om 15.00 uur en 17.00 uur

Related Projects

Start typing and press Enter to search