Foto: Ruben van Vliet

Jeugdorkestenfestival

Zaterdag 29 juni staat de grote zaal van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden in het teken van het 49e Jeugdorkestenfestival (JOF). Dit is een wedstrijd in een ontspannen sfeer tussen jeugdorkesten uit heel Nederland. Het is voor veel jeugdleden een prettige eerste kennismaking met een festival. We beginnen om 11:15, het laatste orkest speelt tot 17:10. Daarna volgt de prijsuitreiking op het Wilhelminaplein.

Tijdens de lunchpauze zal Noordpool Troupe een lunchconcert geven in de foyer van de Harmonie. Dit orkest is het jonge zusje van het Noordpoolorkest en bestaat uit muzikanten die tussen de veertien en drieëntwintig jaar zijn. Aan het einde van de middag is op het hoofdpodium op het Wilhelminaplein de prijsuitreiking van het JOF. Aansluitend zal Noordpool Troupe het galaconcert verzorgen. Gastsolist is jazzvocalist Hiske Oosterwijk (1989).

Deelnemende Orkesten

Programma

De Notenkrakers Noordwolde

Jeugdorkest ‘de Notenkrakers’ is voortgekomen uit schoolprojecten. Leerlingen meldden zich aan voor een muzikaal vervolg in de vorm van groepsles en voor muzieklessen. Het was een idee van Ellis om een jeugdgroep/orkest te beginnen en zo het groepsproces te stimuleren en het samenspel te bevorderen. Want wat is nu leuker dan samen muziek maken!?

Speellijst
Highlights from frozen Arr. Rob Balfoort
Noa’s ark Ivo Kouwenhoven

Jeugdorkest Brassband Hosannah Leeuwarden

Het jeugdorkest van Hosannah bestaat uit 20 jeugdleden waarvan de meesten nog op de basisschool zitten. Er zijn 3 jeugdleden die nog maar 2 maanden in het orkest meespelen. Het jeugdorkest speelt ieder jaar mee op dit jeugdorkestenfestival en laat zich ook horen tijdens kerst, bij school – en gezinsdiensten en bij het jaarlijkse donateursconcert en andere uitvoeringen van de vereniging.

Naast de eigen optredens van het jeugdorkest van Hosannah was het orkest in 2018 tijdens de Culturele Hoofdstad ook het basis jeugdorkest van het grotere Circus Adje Orkest (circa 55 jeugdige spelers voornamelijk van de basisschool), georganiseerd vanuit Kunstkade. In dit mooie Culturele Hoofdstad jaar mocht het Adje Orkest maar liefst 5 keer optreden. Vanwege het succes van het Circus Adje Orkest in 2018 is er een doorstart gemaakt in 2019 onder de naam Adje Orkest en hebben ze nu alweer 3 keer opgetreden en geven op 29 juni op het Wilhelminaplein om 13.45 uur wederom een spetterend optreden tijdens CityProms.

Speellijst
Ode an die Freude van Beethoven.
Pirates of the Carribean arr. Ivo Kouwenhoven
Brandweer Boogie Ivo Kouwenhoven

Jeugdbrassband Projunior Gerkesklooster/Stroobos

In juli 1983 was er de behoefte om het groot aantal blaasmuziek-leerlingen onder te brengen in een zelfstandig jeugdkorps. Hiervoor moest dus actie ondernomen worden en een aantal van Gloria Deï gingen hiermee aan de slag. Zo ontstond deze jonge muziekvereniging uit Gerkesklooster/Stroobos.

Speellijst
Air from de Water Music Handel, arr. Ronald Hanmer
Solist: André Hoekstra (slagwerk) arr. Zweitze v/d Heide
Little Mayflower Nynke v/d Heide
In a Summer Garden Stuart Johnson
Singin’ in the Rain Nacio Herb Brown, arr. Alan Fernie
Water (naar melodie en tekst van Wim van Kuijk) Nynke v/d Heide

Excelsior Ouwsterhaule

De jeugd van Excelsior Ouwsterhaule is een ploeg van zo’n 15 enthousiaste muzikanten in de leeftijd van 7 jaar tot 16 jaar oud (met 1 uitzondering). Het jeugdorkest is erg actief en geeft verschillende concerten per jaar. Het jeugdorkest bestaat al behoorlijk lang en is altijd al goed gevuld met een verscheidenheid aan instrumenten. Elk jaar gaat dit orkest de uitdaging aan om te spelen voor een jury! Ook dit jaar weer. We hebben er zin in 😉

Speellijst
Noah’s Ark – Ivo Kouwenhoven (deel 1 en 3)
Around the World – Kees Vlak (deel 2, 4 & 9)

B-roeken Weidum

Het orkest de B-roeken is een onderdeel van Harmonie uit Weidum.
Leeftijden van de leden variëren van 8 tot 79 jaar! De B-roeken doen al heel wat jaren mee aan het Jeugdorkestenfestival. Hoogtepunt van de vereniging was dit jaar het “Oarefyzje sjongfestival”, waar ook de B-roeken aan meededen door de openingstune “Eurvision hymne” te spelen.

Speellijst
The Shopping Centre William Vean
Delighted melody Ivo Kouwenhoven
solo van Aaltsje v.d. Vegt op alt sax

Het Jeugd ‘B’ orkest van CMV Advendo uit Franeker

Dit orkest kent een behoorlijke diversiteit aan muziekinstrumenten en jonge gemotiveerde muzikanten. Het orkest wordt geleid door Siemen Hoekstra, die ook dirigent is van het A-orkest van Advendo.

De samenstelling van het orkest is als volgt: 6 klarinettisten, die tijdens dit optreden ondersteund worden door twee volwassen leden van het A-orkest. Het laaghout is vertegenwoordigd door een fagottist en een basklarinettist. Deze personen voelen zich zeker nog erg jeugdig ondanks hun grijze haren. Zij zijn permanent verbonden aan dit leuke orkest.

De fluitsectie wordt vertegenwoordigd door 2 jonge dames, waarvan 1 dame nu meer dan een jaar bij het orkest speelt. Deze dames worden ook muzikaal ondersteund door een volwassen lid.

Dan volgt een complete grote saxofoonsectie; 3 altsaxen, 2 tenorsaxen en 1 bariton sax. Op de tenorsaxofoon spelen twee permanente ‘oudere’ jeugdleden, die dit mooie instrument onder de knie proberen te krijgen en leuk detail, zij worden ondersteund door een hoornist van het A-orkest.

Het koper van dit orkest wordt vertegenwoordigd door 3 trompetspelende leden, 3 hoornspelers (waarvan eentje uit het A) en 1 trombone. Onder hen bevindt zich ook een euphoniumspeler.

Het slagwerk bestaat uit 3 jongens die met enige regelmaat de dirigent flink laten zweten ;). De omvang van dit orkest komt dan op een totaal 29 leden inclusief de 5 ondersteuners uit het A-orkest.

Speellijst
Water music suite G.F. Händel arr. Peter van der Zwaag
Suite oer Wetter en Farren Jacob de Haan
My heart will go on James Horner – arr. Richard Saucedo
Caribbean Variation Jacob de Haan

Jong Jouster Jeugd Fanfare (JJJF)

De Jong Jouster Jeugd Fanfare (JJJF) is het c-orkest van de Jouster Fanfare uit Joure. Op dit moment is dit orkest ongeveer bezet met 20 leden.

De groep bestaat uit Jong & Oud: allemaal vinden we plezier in het samen muziek maken. Elke vrijdagavond heeft de JJJF repetitie en een aantal keer in het jaar treden we samen op. Bijvoorbeeld tijdens het verengingsconcert van de Jouster Fanfare, het muzikale sinterklaasfeest in Joure en aan ons eigen Jeugdconcert samen met het B-orkest de Jouster Jeugd Fanfare.

Dit jaar doen we voor het eerst met deze groep mee aan dit jeugdorkesten festival. We hebben er zin in!

Speellijst
Bandtime Jan de Haan
Four Easy Dances Peter Martin
Waterguns ‘n’ Cowboys Jan de Haan

KoperKids – brassband Apollo Grou

De groep bestaat uit 15 -17 leden en repeteren ieder vrijdagavond onder leiding van onze dirigent Piet Visser. We bestaan nu ongeveer 10 jaar. In deze 10 jaar hebben we concerten zowel binnen als buiten gegeven en meegedaan aan festivals. Vorig jaar hebben we ook deelgenomen aan het jeugdorkestenfestival, met een heel mooi resultaat, we werden 2e bij het muzikale programma, maar dat was niet alles, we kregen ook nog de Folkert Fennema prijs voor het beste totale programma.

Speellijst
The medaillon Calls uit Pirates of the Caribbean arr. Ivo Kouwenhoven
Take it fast André Wagnein
He’s a Pirate arr. Ivo Kouwenhoven
The Dance club deel 1 en 4. Peter Kleine Schaars
Power Rock arr. Michael Sweeney
Rock a Cha-Cha. Ennio Salvere

Opleidingsorkest Stedelijke Harmonie Harderwijk

Het opleidingsorkest bestaat uit ongeveer 30 enthousiaste jongeren die onder leiding van Johan de Jong de sterren van de hemel spelen. Samenspel en samen iets gezelligs ondernemen staat hoog in het vaandel bij het opleidingsorkest van de stedelijke Harmonie. Ook voor de minder ervaren volwassene is een plaatsje.

We hebben een leuk programma met vlotte nummers en hopen, door veel van ons te laten horen, zowel jong als oud te motiveren weer muziek te gaan maken.

Hoogtepunten voor ons als orkest zijn zeker het concert met Iris Verhoek, winnaar The Voice Kids 2017 en onze zilveren medaille bij de Rasteder musiktage in Duitsland.

Het opleidingsorkest maakt deel uit van de Stedelijke Harmonie Harderwijk.
Al sinds 1876 een begrip in Harderwijk en omstreken. Met 140 jaar muziekervaring is de Stedelijke Harmonie niet meer de jongste. Toch staat de Stedelijke volop in het moderne Harderwijkse muziekleven. Muziekprojecten, verrassende combinaties van orkesten en ensembles, en optredens op bijzondere plekken in stad en regio.

Bij de Stedelijke Harmonie kan iedereen op haar of zijn niveau meedoen in één van de orkesten, het opleidingsorkest en het concertorkest van de vereniging of bij een van de teams van de Twirlsters.

Speellijst
Music from The Shape of Water by Alexandre Desplat, arr. Robert Longfield
Timber Lake Festival by Steve Hodges
Legend of Devil’s Lake by Michael Sweeney

Fanfare Blauwhuis

11 jaar geleden werd Fanfare Blauwhuis opgericht. Vier jaar later in 2012 kreeg het leerlingenorkest een naam en werd een echt jeugdorkest; Koperkabaal was een feit.

Koperkabaal bestaat uit een groep van 27 enthousiaste jeugdige muzikanten in de leeftijd van 9 tot 19 jaar en is daarmee één van de grootste jeugdorkesten van de gemeente Súd-West Fryslân. Dirigent van Koperkabaal is Roelof Bakker. Koperkabaal heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Het begon met een prachtige bokaal op het Leeuwarder JeugdOrkestenFestival in 2014. Daarna volgende een mooie prijs in Schiermonnikoog in juni 2016. Zowel in 2016 en 2017 werd Koperkabaal eerste op het Jeugdorkestenfestival van Femuza, de federatie voor zang- en muziekverenigingen in de gemeente Súd-West Fryslân. Deze laatste prijzen leverde een optreden in Theater Sneek op.

Speellijst
My heart will go on James Horner / arr. Roelof Bakker
Hymn from Titanic Lowell Mason / arr. Roelof Bakker
Rule Britannia Thomas Arne / arr. Stuart Johnson
Pirates of the Caribbean Klaus Badelt / arr. Roelof Bakker

B- orkest CMV Oranje Grootegast

Van oudsher het jeugdorkest van Oranje. Sinds 2009 bestaat het B-orkest in de vorm zoals deze nu is: muziek maken in een fanfaresetting. Naast het B- orkest, heeft Oranje Grootegast nog een C- orkest. Het B- orkest is het orkest waar de jeugd mag aanschuiven na het behalen van het A- diploma. De jeugdleden vinden het B- orkest vaak zo gezellig, dat ze na hun 18e nog willen blijven.
Het B-orkest staat sinds 2018 o.l.v. Geertje Mars, met haar zijn er een aantal hoogtepunten behaald bijvoorbeeld op het zang- en muziekfestival op Schiermonnikoog. Afgelopen jaar heeft het B- orkest op eigen verzoek deel genomen aan de ONFK te Drachten in de 5e divisie. Als debutant mocht het B- orkest 3e worden in deze divisie en daar zijn we erg trots op.
Op dit moment bestaat het B- orkest uit 25 leden die allemaal les hebben of hebben gehad aan Stichting Muziek Onderwijs Grootegast.

Speellijst
Hanseatic Suite deel 1 Jacob de Haan
Pirates of the Carribean arr. Ivo Kouwenhoven
Highlights from Frozen arr. Rob Balfoort
Truly Dutch arr. Ivo Kouwenhoven

Schoolorkest Willem Lodewijk Gymnasium

Het schoolorkest, schoolkoor en de leerlingenband van het Willem Lodewijk Gymnasium bestaan uit leerlingen uit klas 1 t/m 6. Samen werken we elk jaar toe naar vier muziektheatervoorstellingen die op school in de aula worden uitgevoerd. De afgelopen jaren hebben we bewerkingen van onder andere Romeo en Julia, Pinocchio en Genesis gemaakt. De arrangementen worden gemaakt door Jeroen Prikkel, tevens de dirigent van het orkest. Tijdens dit jeugdorkestenfestival vertellen we samen het verhaal De Waterdrager: we hopen dat je het leuk vindt!

Speellijst
Persis (langzame deel) James L. Hosay
solist: Lottie Bezemer, viool
In the blood John Mayer
solisten: Robert-Jan Schultink en Sanne Scholten, zang
A thousand years Sting
solist: Eline Paas, zang
Circle of life Elton John
solist: Michiel Schultink, zang

Datum, tijd & locatie

Het 49e Jeugdorkestenfestival
Stadsschouwburg De Harmonie

Zaterdag 29 juni, vanaf 11.15 uur met van 13.00 – 13.30 uur de Noordpool Troupe o.l.v. Reinout Douma

Slotconcert met Noordpool Troupe en prijsuitreiking
LC Hoofdpodium Wilhelminaplein
Zaterdag 29 juni, 17.30 uur – 18.30 uur

Related Projects

Start typing and press Enter to search