ArabicDutchEnglishFrisianGermanUkrainian

Jong Vocaal Groningen speelt een uitvoering van Didoen Aeneas van Purcell. Purcells opera uit 1688 vertelt de tragische liefdesgeschiedenis van de Trojaanse held Aeneas en koningin Dido van Carthago. Na Troje te zijn ontvlucht, vinden Aeneas en zijn mannen onderdak aan het hof van koningin Dido. Bij aankomst vallen Dido en Aeneas voor elkaar. Tijdens een nachtelijke storm verschijnt aan Aeneas een als de god Mercurius vermomde tovenares, die hem oproept de kust van Carthago te verlaten, en naar Italië te reizen om daar de stad Rome te stichten. Na Aeneas’ vertrek uit Carthago blijft Dido achter met een gebroken hart, en sterft van verdriet…

Opera wordt weinig uitgevoerd door amateurgezelschappen: de combinatie acteerwerk, muziek en regie is vaak te complex. Toch durft Jong Vocaal Groningen het in de zomer van 2022 wel aan. Het universeel aansprekende verhaal van de opera is even historisch als tijdloos. Het universeel aansprekende verhaal van Dido en Aeneas, de opera van H. Purcell zet Jong Vocaal om in een in een moderne, strak vormgegeven enscenering, waarbij belangrijke thema’s uit de opera in een hedendaags kader worden geplaatst.

Het is het tweede bezoek van Jong Vocaal aan CityProms Festival. Het koor werd in 1996 opgericht door Nanny ter Wiel, en staat sinds 2016 onder leiding van Merlijn Wackers. Jong Vocaal Groningen neemt regelmatig deel aan nationale en internationale concoursen en behaalde in 2018 het predicaat ‘NKF topkoor’ op het Nederlands Koorfestival.