Het is 100 jaar geleden dat de Bergense componist (overleden in 2012) op 24 januari 1923 is geboren. Als eerbetoon krijgt zijn beroemde werk Canto Ostinato een bijzondere plek op CityProms2023. Simeon ten Holt gaf vlak voor zijn sterven akkoord aan Matangi voor de bewerking van de Canto Ostinato voor strijkers. Zoals bekend was de componist niet altijd gelukkig met de vele niet-piano bewerkingen van de Canto Ostinato.

Over Canto Ostinato

Eén van de grootste werken voor strijkkwartet is Beethoven’s op.131. De enorme spanningsboog die het stuk heeft en al voordat de eerste noten hebben geklonken weten dat je een avontuur gaat beleven, maken dit een werk dat je de wereld om je heen doet vergeten en je tegelijkertijd meeneemt naar een nieuwe. Met deze bewerking van Canto Ostinato heeft dé op.131 wat ons betreft er een broer of zus bij gekregen.

In deze tijd waar alles achter een paar clicks binnen handbereik ligt, in de wirwar van snelle smartphones, pop-up concerten, en twitter composities biedt Canto Ostinato juist de mogelijkheid deze tijdsgeest te ontvluchten waardoor elke uitvoering weer spannend en speciaal is, voor zowel speler als luisteraar. Als we beginnen staat er een groot, leeg canvas voor ons. Ieder van ons heeft zijn eigen gerei meegenomen. We weten wat erop zou kunnen komen te staan, maar we kiezen elke keer weer voor nieuwe verf, andere penselen en we mengen de kleuren opnieuw. Soms lang, soms heel even. We zijn ingetogen, uitbundig, dromerig, af en toe een tikje vilein.

Berustend, opgewonden, zoet, vaag, manisch. Furieus, melig, uitdagend, aarzelend en dan weer maniakaal. Net als de luisteraar denkt te weten hoe het schilderij eruit komt te zien, verven wij alles over in ijzig lichtblauw, daarna wit en beginnen we weer met een ogenschijnlijk leeg canvas. De verf is echter nog nat en met één veeg over het doek ontstaat er iets wat we nooit samen hadden kunnen bedenken.

En dan…heel plots…is alles weg.

Over Matangi Quartet

Matangi bestaat uit Karsten Kleijer (altviool) – vacant (viool 2) – Arno van der Vuurst (cello) – Maria Paula Majoor (viool). Matangi is in drieëntwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. De vier musici zijn stuk voor stuk zelfstandig en eigenzinnig. Wat ze bindt is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid. Naar nieuwe muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire, naar onverwachte samenwerkingen met andere kunstvormen van cabaret tot dans. Sinds de oprichting, in 1999 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het conservatorium van Rotterdam, heeft het kwartet zich nooit beperkt tot één muziekstijl. Het is steeds nieuwe avonturen aangegaan, van klassiek tot jazz en van dance tot pop.

 

Andere uitvoeringen Canto Ostinato

PA’dam brengt op zaterdag 24 juni de koorpremière van Canto Ostinato door maar liefst 16 zangers. Op zondag 25 juni geven de amateurzangers van Community Project Canto Ostinato (o.l.v. PA’dams  dirigent Maria van Nieukerken) hun presentatie op het Hoofdpodium op het Wilhelminaplein.