Karmit Fadael ontvangt uit handen van Stephan Brekelmans (Adviseur klassieke muziek De Harmonie en Irma Kort (artistiek leider CityProms) de Friese Emmy Award. Deze prijs wordt toegekend aan een jong Fries klassiek musicus van groot talent, die een bewezen internationale muziekcarrière heeft. De Friese Emmy Award wordt jaarlijks toegekend door Stadsschouwburg De Harmonie en CityProms Festival.

Een componist die furore maakt op de Nederlandse en Internationale podia met haar bijzondere composities die compact zijn, vol prachtige klankkleuren en met een weergaloze ritmische rijkdom. Haar werken zijn miniaturen van, voor en over onze maatschappij. Ze weerspiegelen hoe we samen verder kunnen en elkaar kunnen meenemen, zonder dat iemand achterblijft. Ze gaan over ons klimaat, over onze vergankelijkheid, de natuur en hoe we ons tot deze wereld verhouden. Eigentijds met geen noot teveel.

Over Karmit Fadael

De Nederlands-Israëlische Kamit Fadael maakte afgelopen jaren indruk met haar muzikale genialiteit en grensverleggende creativiteit. De Nederlands-Israëlische componist Karmit Fadael (1996, Treuchtlingen DE) groeide op in Noord Nederland. Haar muziekopleiding begon op de viool. Ze begon met componeren in 2012 na deelname, als (verplichte) middelbare schoolopdracht, aan het compositieconcours van het Nederlands Blazers Ensemble. Tegenwoordig schrijft ze voor allerlei ensembles waaronder opdrachten van het Radio Filharmonisch Orkest/NTR:Zaterdagmattinee, het Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta/Cello Biënnale, het Noord Nederlands Orkest, Eija Kankaanranta/November Music en vele anderen.

Kamit Fadael: “Als persoon ben ik emotioneel, eigenwijs, rationeel maar ook rustig. Die kenmerken herken je in mijn muziek. Ik vind het belangrijk om doelen te stellen, hard te werken en nauw samen te werken met muzikanten. Ik probeer altijd een manier te vinden om verbinden met zowel het publiek als de artiesten.”

 

Onderwijs

Koninklijk Conservatorium Den Haag (sept 2014 – jan 2019) – Docenten: Calliope Tsoupaki, Guus Janssen & Martijn Padding.
Frequente coachings door Hans Abrahamsen & Martijn Padding (2022-heden)


Onderscheidingen 

  • Young Talent Award // 2013 compositiewedstrijd van het Nederlands Blazersensemble, bestaande uit drie workshops door Calliope Tsoupaki in Den Haag.​
  • Young talent Award // 2014 compositiewedstrijd van het Nederlands Blazersensemble, bestaande uit drie workshops door Calliope Tsoupaki in Den Haag.
  • Tromp Compositiewedstrijd // 2018 “Karmit Fadael van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag werd unaniem gekozen als winnares van de prijs voor haar compositie Paringsdans. “Meteen spektakel. Minimale opzet, maximaal effect en guts”, aldus de jury.
  • ​Jonge Componisten Stipendium // 2021 Geschonken door de Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest, Gemeente Hilversum & Podium Witteman. Bestaande uit 2 opdrachten voor het Radio Filharmonisch Orkest, 1 voor Fuse & 1 voor de RFO & Fuse. Drie daarvan worden gespeeld op ‘Podium Witteman’.