Thorwald Jørgensen vertolkt ‘Thin Air’ tijdens Festivals for Compassion

 In Actueel

Foto: Maurice Lammerts van Bueren

Het CityProms 2020-weekend laten we intussen niet zomaar passeren! Op zondag 28 juni kun je genieten van de CityProms-bijdrage aan de Festivals for Compassion. Met Festivals for Compassion tonen Europese festivals compassie en solidariteit met iedereen die door corona getroffen is. Elk festival kiest zijn eigen artiest en instrument. Voor CityProms vertolkt theremenist Thorwald Jørgensen ‘Thin Air’, de compositie die de Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki schreef. Hij wordt begeleid door de Russische pianiste Kamilla Bystrova.

Voorafgaand aan het optreden draagt Philip Curtis een gedicht van Laura Kelly Fanucci voor.

Thin Air gaat op 20 juni in première tijdens het Holland Festival op NPO Radio 4. Inmiddels zijn meer dan 42 nationale en internationale festivals aangehaakt, waaronder Helsinki festival, London Festival of Baroque Musicen het Vilnius Festival uit Letland.

Festivals for Compassion is een initiatief van het festival Wonderfeel, geïnspireerd door en in samenwerking met de Flag of Compassion (Vlag van Compassie) en ondersteund door LF2028.

De opname wordt zondag 28 juni vanaf 15.00 uur live gestreamd door Leeuwarden-Fryslân 2028 .

Over de artiesten

Thorwald Jørgensen
Thorwald Jørgensen studeerde Klassiek Slagwerk in Utrecht en Tilburg. Na zijn studie legde hij zich toe op het bespelen van de theremin.Thorwald Jørgensen treedt op over de hele wereld en is een bevlogen ambassadeur van de theremin. Hij is een van de weinige muzikanten die zijn carrière hebben gewijd aan dit bijzondere instrument en heeft opgetreden met een breed scala aan orkesten en ensembles over de hele wereld.

Een theremin is een bijzonder elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. De theremin werd in 1919 uitgevonden door Léon Theremin en is daarmee de allereerste analoge synthesizer die in staat was traploos de toonhoogte te veranderen.

Kamilla Bystrova
Kamilla Bystrova werd geboren in Moskou en voltooide haar basisopleiding aan de illustere piano-school van Heinrich Neuhaus, bij wie Svjatoslav Richter, Emil Gilels en Radu Lupu in het verleden studeerden. Aansluitend behaalde zij haar Master aan het Conservatorium van Leningrad. Met het Moskou Philharmonisch Gezelschap trad zij na haar studie op door heel Europa. Nadat zij een tweede Master had behaald aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Naum Grubert, vroeg men haar aan te blijven als docente aan deze opleiding.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search