Workshop om nieuwkomers in je team te krijgen

 In CityProms 2021

Hooman Nassimi van New Faces geeft samen met CityProms op zondag 3 oktober een bijzondere workshop in  Neushoorn. In de Grote Zaal van de Leeuwarder poptempel vertelt Hooman hoe je meer nieuwkomers bij je organisatie kunt betrekken. We vroegen Hooman om alvast iets over de New Faces-aanpak te vertellen.

,,Namens het project New Faces leer ik culturele organisaties hoe ze nieuwkomers kunnen betrekken. Als personeel en als publiek. Onder nieuwkomers versta ik asielzoekers en vluchtelingen. In het verleden hebben Welcome to the Village, Oerol, Amsterdam Dance Event en vele andere evenementen met succes aan het project deelgenomen en ik ben bijzonder trots dat CityProms dat dit jaar ook doet!”

Hooman kent het gevoel om nieuw te zijn in een vreemd land. Hij weet als geen ander hoe het is om een nieuw netwerk op te moeten bouwen. Zijn ouders kwamen in 1995 uit Iran om in Duitsland een veilig leven te beginnen. In 2013 vertrok hij uit Keulen naar Leeuwarden om hier te studeren: ,,Leeuwarden is de eerste plek waar ik me gezien voelde. Toen ik het idee had om nieuwkomers echt mee te laten doen, kreeg ik van iedereen hulp om er een succes van te maken. Nu, vier jaar later, hebben we meer dan duizend nieuwkomers in het hele land bereikt en echt laten deelnemen. We breiden zelfs uit naar andere delen van Europa.”

Tegenwoordig is de urgentie om nieuwkomers te ondersteunen groter dan ooit. ,,Door de lange procedures en het onzekere bestaan dat dit tot gevolg heeft, raken veel mensen neerslachtig.” Mensen komen soms in een sociaal isolement terecht. ,,Terwijl”, zegt Hooman, ,,het leren kennen van de Nederlanders juist het allermoeilijkste is voor nieuwkomers.”

CityProms omarmt de New Faces-aanpak al in een vroeg stadium. Samen met New Faces en het Friesland College, waar een deel van de nieuwkomers Nederlandse les krijgt, werd in kaart gebracht wie geïnteresseerd is om bij het festival aan de slag te gaan. Als vrijwilliger, in het marketing- en communicatieteam en zelfs als musicus. Dat leverde al zo’n tien stage / vrijwilligersplekken op. Ze doen ervaring op, leren mensen kennen en verbeteren ondertussen hun taal. Ze bouwen kortom een netwerk op.

Hooman blijft als adviseur en ondersteuning in de buurt. ,,CityProms is een voorbeeld van hoe je de zaken moet aanpakken. Niet te lang wachten, gewoon doen en enthousiast te werk gaan. Als jij energie geeft, krijg je die in de meeste gevallen dubbel en dwars terug.”

Recent Posts

Start typing and press Enter to search