header-wytske-holtrop

Wytske Holtrop

Wytske bespeelt een cello van Tanguy Fraval, Brussel, gebouwd in 2011. Ze heeft een strijkstok van C. Jochen Schmidt uit Dresden uit de collectie van het Nationaal Instrumenten Fonds in bruikleen.

Biografie

Wytske (1994) speelt cello sinds haar zesde jaar. Vanaf haar twaalfde jaar volgde ze lessen in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. In 2016 sloot ze haar bachelor ‘cum laude’ af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Jeroen Reuling. Vanaf september 2016 studeert zij voor de master aan de Haute École de Musique in Genève bij François Guye.

Masterclasses volgde Wytske bij o.a. Reinhard Latzko, Natalia Gutman, Gary Hoffman, Wolfgang Emanuel Schmidt, Michel Strauss, Pieter Wispelwey, Gavriel Lipkind en Richard Aaron. Ze volgde lessen bij Gary Hoffman in 2012 en 2014 bij de masterclasses aan de Académie Ravel in Saint Jean de Luz (Zuid Frankrijk) en in 2015 tijdens de Internationale Masterclass Apeldoorn. Van 2013 t/m 2016 volgde ze masterclasses en gaf ze concerten tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

Wytske was aanvoerder van de celli van het JeugdOrkest Nederland en het Haydn Jeugd Strijkorkest. In de winter 2014 en 2015 speelde zij in het Nationaal Jeugd Orkest, in 2015 als plaatsvervangend aanvoerder. In 2016 deed zij de orkestacademie bij het Nationaal Orkest van België. Wytske speelde als soliste bij verschillende orkesten in Nederland. Kamermuziek is een grote passie van haar. Ze speelde in het strijkkwartet Farfalle en vormt sinds 2016 een cello-piano duo met de Italiaanse pianist Edoardo Brotto, waarmee ze recitals geeft door het hele land.

Wytske was meerdere malen prijswinnaar bij Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Met het strijkkwartet Farfalle was zij in 2011 winnaar van het kamermuziekconcours tijdens het International Youth Festival in Aberdeen (Schotland) en in 2012 won het strijkkwartet Farfalle de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours in Enschede. Ook won ze in 2012 de Prix du Musée Bonnat tijdens de Masterclasses van de Académie Ravel in Saint Jean de Luz. In september 2016 ontving Wytske Holtrop de Herbert Duintjer Beurs.

Start typing and press Enter to search