Bruisend CityProms levert recordaantal bezoeken op

Zeventig voorstellingen op CityProms zijn dit weekeinde ruim 32.000 keer bezocht. Dat is een record. ,,We hebben de stad laten bruisen. Gedragen door een sterk programma en heerlijk weer liet Leeuwarden zien dat het de stad van de muziek is”, zei festivaldirecteur Tjeerd van Bekkum.

Het record stond op ongeveer 30.000 bezoeken en stamt uit 2018, het jaar van Culturele Hoofdstad van Europa. ,,CityProms is het festival waarop verschillende culturen en muzieksoorten samen komen. Een festival van professionals en amateurs samen. Een plek waar je in vrijheid mag genieten en waar volop ruimte is om te experimenteren.”

Op veel van de 18 speellocaties was de publieke belangstelling erg groot. Onder andere bij de concerten van Matangi Quartet in Sint Anthony Gasthuis, Eric Vloeimans en Licks and Brains (Neushoorn), PA’dam (Westerkerk) en Penta Quintet (Doopsgezinde Kerk) zat het helemaal vol.

Rond het zwoele hoofdpodium Wilhelminaplein was het optreden van Re:freshed Orchestra zaterdagavond een hoogtepunt. En dat gold ook voor de concerten van Ronald Snijders en Gaidaa (vrijdag). Het festival startte zaterdagmorgen vrolijk met Ukkieconcerten, in de afgeladen kinderleesboekenhoek van dbieb. De eerste voorstelling was al op donderdag, met de masterclass van operazangeres Jeanine De Bique in De Harmonie.

Er waren workshops en optredens van verschillende jeugdorkesten (FutureProms), masterclasses en concerten op verrassende plekken, zoals in een boom en op het dek van de historische Stânfries. In Neushoorn leverde de multiculturele band Grenzeloze Muziek net als vorig jaar een waardevolle bijdrage en de zondagmiddag stond in het teken van het Bigband Festival: twaalf Friese bigbands die het Leeuwarder terrasvolk een jazzy zondagmiddag voorschotelden.

De Nederlands-Israëlische Karmit Fadael kreeg zondag de Friese Emmy overhandigd: een prijs van De Harmonie en CityProms voor een jong Fries klassiek talent met een bewezen internationale muziekcarrière. De volgende CityProms is op 28, 29 en 30 juni 2024.

Geef je om CityProms? Steun ons dan mt jouw donatie.

Foto: Ruben van Vliet

Deel dit bericht