CityProms pakt uit met grootste orkest van Noord-Nederland

LEEUWARDEN CityProms Festival wil eind juni het grootste orkest van Noord-Nederland op de been brengen. In All Together Now speelt iedereen samen op het Wilhelminaplein: orkesten, koren, musici en zangers. All Together Now is geschreven door Martin Fondse, de Componist des Vaderlands, en is de start van zijn 12 Provinciën-project dat de komende twee jaar wordt uitgerold. CityProms is van 22 tot en met 26 juni.

Na de première in Leeuwarden wordt het project nog drie keer opgevoerd in andere delen van Nederland. Martin Fondse: ,,De eerste grote stap zet ik dus in het Noorden bij CityProms. En ik kijk er enorm naar uit.” All Together Now roept deelnemers uit Groningen, Drenthe en Friesland op om mee te doen aan het concert op het Wilhelminaplein dat op zondag 26 juni een groot openluchtpodium wordt. Informatie over de repetities en meedoen staan op deze website.

Serieus, vrolijk en techno

CityProms richt zich dit jaar nog meer op andere muziekstijlen en -vormen. ,,Het festival moet er toe doen, voor een zo breed mogelijk publiek. Het programma is veelzijdig en vaak interactief. Want muziek verbindt mensen. De sociale projecten van Embrace Nederland zijn hier een goed voorbeeld van”, zegt artistiek leider Irma Kort in aanloop naar haar eerste CityProms. ,,Vrolijk maar ook serieus en maatschappelijk geëngageerd. Klassiek en tegelijk modern en eigentijds. Voor jong en oud en voor iedereen gratis. Dat is CityProms.”

 

Spoken word en Free Heri Heri

Het programma krijgt steeds meer vorm. Zondagavond 26 juni sluit de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso het festival af met een stuk van de Bosnische componiste Kaca Sarajlic. Zij werd geboren in 1992 toen die stad werd belegerd. Vrijdagavond treedt het Noord Nederlands Orkest op met een Caraïbisch programma. Presentator dan is spoken word-artiest Elten Kiene.

Zaterdagavond speelt Pier21 in De Harmonie de voorstelling Untold om aandacht te vragen voor Free Heri Heri, dat op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Nederland (1 juli 1863) viert en herdenkt. In Bon Dia (Papiaments voor goedemorgen) zingt Izaline Calister kinderliedjes uit Curaçao, Aruba en Bonaire: donderdagmiddag 23 juni in theater De Bres.

En verder: Marmoucha Orchestra met de Marokkaanse guembri-speler Mehdi Nassouli, het Noordpoolorkest, JeugdorkestenFestival, BOSK, MusicTechMakers dag en de kindervoorstellingen Wonderland Collective, de Muziekspeeltuin en De Troostprijs. CityProms Festival is op meer dan tien locaties in het centrum van Leeuwarden. Het hoofdpodium staat op het Wilhelminaplein. Met ruim zestig concerten die in bijna alle gevallen gratis toegankelijk zijn. Alle updates vind je op deze website.

 

Deel dit bericht