Het Frysk Jeugd Orkest, in 1977 opgericht, bestaat uit een groep jonge enthousiaste amateurmuzikanten. Het orkest heeft een symfonische bezetting.

Het Frysk Jeugd Orkest handelt vanuit vier kernwaarden: Plezier, Samenwerken, Discipline en Ontwikkelen. Het is ons doel jonge musici uit Fryslân een podium te bieden om in een orkest met symfonische bezetting plezier te beleven aan samen muziek maken. Elke vrijdagavond wordt er samen gerepeteerd. Het Orkest maakt deel uit van de Frysk Jeugd Orkest Akademy. Onderdeel van de Akademy is ook het Jong FJO, het voorportaal van het Frysk Jeugd Orkest. Het Jong FJO bestaat sinds 2019, repeteert op vrijdagmiddag en geeft zelfstandig uitvoeringen.

Regelmatig geeft het Orkest optredens in Fryslân. Daarnaast heeft het Orkest tournees gemaakt naar de Verenigde Staten, Spanje, Tsjechië, Hongarije, Zwitserland, Zweden, Italië en Frankrijk. In de zomer van 2024 zal het Orkest op tournee gaan naar Kroatië. Naast het symfonisch repertoire staan ook filmmuziek en musicalwerken regelmatig op de lessenaars. Sinds 2021 staan beide orkesten onder de muzikale leiding van Douwe Nauta.

Programma

Het Frysk Jeugd Orkest speelt op CityProms 2024 legendarische muziek van alle tijden. Van Offenbach’s kijk op het aloude verhaal van Orpheus in de onderwereld tot de gamemuziek van het hedendaagse sprookje ‘Zelda’. Van de legende van Baba Yaga, de heks in de hut op kippenpoten, tot de mythische Iphigenia, dochter van koning Agamemnon.