ArabicDutchEnglishFrisianGermanUkrainian

Carmina Burana

‘Geniet van elk moment dat geluk brengt’. Deze boodschap vormt het centrale thema van de Carmina Burana, een muzikaal meesterwerk van de hand van componist Carl Orff. In de dertiende eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten – als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk – het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte hun Latijnse en Duitse teksten als basis van zijn Carmina Burana en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen.

Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk vol met voortstuwende ritmes. Mede dankzij de uitzonderlijke koor- en orkestbezetting maakt dit van elke uitvoering een intense belevenis. Het meest beroemde deel uit de Carmina Burana is zonder twijfel ‘O Fortuna’. Het deel heeft een iconische status bereikt en is gebruikt in tientallen commercials, als basis voor hedendaagse hits en in films als Exaclibur en The Doors. Ook nu vormt dit het absolute hoogtepunt van het concert.


Over  NHL Stendenkoor
Het NHL Stendenkoor is begin jaren negentig opgericht en bestaat uit (oud)studenten en (oud)medewerkers van NHL Stenden, ROC Friese Poort , Friesland College en RUG Campus Fryslân. Van oudsher heeft het koor een verbindende factor voor studenten, medewerkers, onderwijs en de regio. Voor dit concert is het NHL Stendenkoor aangevuld met belangstellende projectzangers.

Hans de Wilde is de dirigent van het NHL Stendenkoor.

CMV Crescendo Drachten is een veelzijdige muziekvereniging met ruim 90 leden waar met plezier muziek gemaakt wordt door jong en oud op concerten, festivals, concoursen en workshops. CMV Crescendo is een harmonieorkest (3 niveaus), dat bestaat uit houtblaasinstrumenten, koperblaasinstrumenten en slagwerk. De vaste dirigent van Crescendo, Klaas van der Woude, heeft de Carmina Burana met het harmonieorkest ingestudeerd.