Noordpool Troupe
Noordpool Troupe is het jonge zusje van Noordpool Orkest en bestaat uit jonge muzikanten tussen de 14 en 23 jaar uit Groningen, Friesland en Drenthe. Zij krijgen de kans om de uitdagende muziek van Noordpool Orkest te spelen onder begeleiding van ervaren Noordpool-musici. Vaak zijn deze talentvolle jongeren al onderdeel van een orkest, maar als ‘Trouper’ kunnen zij projectmatig orkestmuziek van hun eigen generatie spelen. In een korte periode van drie repetities werken zij toe naar een concert. Zo maken zij kennis met en krijgen begeleiding in de specifieke techniek en ritmes van moderne muziek.

 

Op CityProms speelt Noordpool Troupe samen met zangeres YRSA en saxofonist Lucas Bakker.

 

YRSA

YRSA weet van een mug een olifant te maken. Door middel van stevige alternatieve pop te combineren met haar liefde voor de Nederlandse taal vergroot YRSA de kleine momenten uit het leven. Ze dwingt haar luisteraars stil te staan bij momenten die anderen misschien verloren zouden laten gaan. Deze verhalen worden gebracht met dragende instrumentatie, poëtische teksten en expressieve melodieën. Een sound die voortkomt uit de invloeden van o.a. Spinvis, Wende Snijders, Eefje De Visser, Radiohead en dichters uit verschillende stromingen. YRSA is met haar band geselecteerd voor Grote Prijs van Nederland.

 

Lucas Bakker
Bakker (°2009), de jonge Gentenaar met Vlaams-Nederlandse roots, speelt sinds 2017 saxofoon. Startend met altsaxofoon schakelde hij op 13 jarige leeftijd over op een tenorsaxofoon van Adolphe Sax & Cie en recent ontdekte hij ook de sopraansaxofoon. Naast het spelen, componeerde Lucas in de coronaperiode zijn eerste nummer Polar over de tegenstrijdige gevoelens die deze periode voor hem met zich meebracht. Met zijn eerste geschreven nummer won hij in 2022 de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble waarbij broer Kobe Bakker (°2011) hem steevast begeleidde op drum. Zijn compositie Polar speelde hij 3 keer met het Nederlands Blazers Ensemble in een uitverkocht Concertgebouw van Amsterdam. Het Nieuwjaarsconcert werd live op televisie uitgezonden op NPO2. In 2023 won Lucas het Prinses Christina Jazz Concours in de leeftijdscategorie 12-15 jarigen in het BIMHUIS van Amsterdam met twee nummers Freedom Jazz Dance en Toots Toast, een eigen compositie als eerbetoon aan de Belgische jazz legende Toots Thielemans. In het voorjaar van 2024 kon hij als bandleider met het Bakker Quartet de eerste prijs van de Vlaamse Dragon Jazz Contest in de wacht slepen. Door zijn gepassioneerde manier van spelen en virtuoze improvisaties op zijn jonge leeftijd laat hij bij velen een diepe indruk na.