We zijn begonnen!

LEEUWARDEN De elfde editie van CityProms is begonnen. Het is het eerste festival onder leiding van directeur Tjeerd van Bekkum en artistiek leider Irma Kort.

We spraken met Irma over het festival dat tot en met zondag 26 juni duurt. Met meer dan 40 gratis voorstellingen op ruim 10 podia is er heel veel te doen. Het hoofdpodium staat het hele weekeinde op het Wilhelminaplein. Vandaag en morgen zijn ook al verschillende optredens en (jeugd)voorstellingen op andere plekken in de stad. Onder andere in De Harmonie, Neushoorn, dbieb en het Gouverneursplein. De toegang is gratis en er kan niet voor de kaarten worden gereserveerd. Er geldt dus: ‘vol is vol’.

Er gebeurt dus veel de komende dagen. Want het programma is uitgebreid en afwisselend. Voor liefhebbers van muziek en toneel. Voor hen die onder het genot van een drankje genieten van prachtige concerten. Een paar voorbeelden: een Caribische avond door het NNO, een ode aan Joni Mitchell van Noordpool Orkest en Iris Kroes, de Carmina Burana in de Grote Kerk en James Oesi met Bach in de Waalse kerk. ,,Ongelooflijk eigenlijk,”, zegt Irma Kort, ,,dat alles gratis is.”

De muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Irma die opgroeide in de provincie Groningen en na haar studie aan het conservatorium naar Den Haag verhuisde. Daar organiseert ze onder andere Ukkie-concerten voor kinderen tot vier jaar.  ,,Voor mij is muziek voedsel voor de ziel. Ik werkte jaren geleden een periode in Bosnië-Herzegovina, een land dat nog altijd moet herstellen van de verwoestende burgeroorlog. Daar zag ik dat de Balkanmuziek mensen bij elkaar bracht in plaats van uit elkaar dreef. Dat de hoop er altijd is als er muziek wordt gespeeld.”

Ze wijst op de journaalbeelden van nu, wanneer het over de oorlog in Oekraïne gaat. ,,Als de vliegtuigen hun bommen laten vallen, luisteren mensen in de metrostations naar gitaarmuziek. Te midden van zoveel ellende is er altijd nog muziek.” Toen ze vorig jaar werd gevraagd als artistiek leider twijfelde ze niet: ,,Ik wil er met mijn collega’s voor zorgen dat het festival groeit. Dat er nog meer verschillende mensen meedoen. Zodat het meer betekenis krijgt en nog interessanter wordt om te bezoeken.”

Fotobijschrift: Sfeerimpressie van eerdere editie (Foto CityProms/Ruben van Vliet)

Deel dit bericht