Drie keer Canto Ostinato op CityProms

Dit jaar vieren we de honderdste geboortedag van Simeon ten Holt. Op CityProms komt zijn bekendste stuk Canto Ostinato op drie podia tot leven. Ten Holt was een van de meest invloedrijke componisten van de twintigste eeuw. Zijn minimalistische stijl en zijn gebruik van herhalingen maakten hem tot een pionier in de muziekwereld.  Ten Holts muziek is niet alleen populair bij muziekliefhebbers, maar ook bij choreografen en filmmakers. Zijn stukken zijn gebruikt als achtergrondmuziek in talloze films, documentaires en tv-programma’s.  

Meditatieve en trance-achtige sfeer

Ondanks of misschien wel dankzij haar minimalistische karakter is Canto Ostinato uitgegroeid tot een van de bekendste en meest geliefde hedendaagse klassieke composities in Nederland. Het minimalistische stuk werd geschreven in de periode van 1976 tot 1979 en  bestaat uit verschillende secties die door de uitvoerders worden geselecteerd en herhaald. De muziek  heeft een meditatieve en trance-achtige sfeer. Het herhalende karakter van de muzikale patronen en de langzame verschuivingen in harmonie en dynamiek dragen bij aan een gevoel van innerlijke rust. Het stuk kan een hypnotiserend effect hebben op zowel de uitvoerders als het publiek.

 

Canto Ostinato door Matangi Quartet

Canto Ostinato was oorspronkelijk bedoeld voor vier piano’s. Met vele  andere instrumenten (-combinaties) zijn uitvoeringen van de Canto Ostinato uitgebracht, te weten zes piano’s, klavecimbels, xylofoons, saxofoons, marimba’s, beiaard, orgel met piano, cello-octet, en symfonie orkest. Ten Holt was niet altijd gelukkig met de vele niet-piano bewerkingen van de Canto Ostinato. Vlak voor zijn sterven in 2012 gaf hij akkoord aan Matangi Quartet voor de bewerking van de Canto Ostinato voor strijkers. Deze uitvoering wordt op zondag 25 juni door het strijkerskwartet ten gehore gebracht.

Uitvoering Matangi Quartet op zondag 25 juni  14.30 – 15.30 UUR , St Anthony Leeuwarden

 

Canto Ostinato, The Vocal Experience

PA’dam brengt je de koorpremière van Canto Ostinato door maar liefst 16 zangers. Alle mogelijkheden van de stem worden maximaal benut voor deze minimal music. De bijzondere klankwereld wordt verrijkt met het warme geluid van marimba’s, harp en contrabas. De muziek verschuift zo langzaam, dat veranderingen soms nauwelijks waarneembaar zijn. Deze minimale muzikale verschuivingen krijgen vorm in de choreografie van Nick Fleuren.

Uitvoering Canto Ostinato, The Vocal Experience op zaterdag 24 juni 16.00-17.15 uur Westerkerk

 

Canto Ostinato, CommunityProject

Amateurzangers krijgen dit jaar op CityProms de kans om met dit meesterwerk aan de slag te gaan. In een paar repetities studeren zij onder leiding van dirigent Maria van Nieukerken een aantal fragmenten uit de Canto in. Elke stemgroep wordt hierbij ondersteund door een zanger van PA’dam, met vocale tips en begeleiding.

Uitvoering communityproject zondagmiddag 25 juni om 16.30 uur op het Hoofdpodium op het Wilhelminaplein.

 

 

Deel dit bericht