Drie klassieke meesterwerken op CityProms

Klassieke meesterwerken zijn tijdloos, ze vertellen ons een verhaal en we worden er door geraakt. Ze zijn er voor iedereen: voor fijnproevers, doorgewinterde muziekliefhebbers en avonturiers die iets nieuws willen horen. De vierde symfonie van Bruckner, Die Schöpfung van Haydn en de zesde symfonie van Marttinen zijn drie van die onbetwiste meesterwerken en worden op CityProms uitgevoerd. Wat maakt ze zo bijzonder?

 

Vierde symfonie van Bruckner, door Bragi

Zondag 25 juni 18.00-19.00 UUR , Hoofdpodium Wilhelminaplein

De Vierde Symfonie van Bruckner (Ansfelden, 4 september 1824 – Wenen, 11 oktober 1896), staat bekend als de ‘Romantische Symfonie’ en wordt gespeeld door het orkest van Bragi, het Groninger Studenten Muziekgezelschap (G.S.M.G.). Dit stuk neemt je mee op een lange en complexe reis, vergelijkbaar met het lezen van een meeslepend boek dat je niet kunt neerleggen.

De Vierde Symfonie van Bruckner belichaamt de schoonheid en emotie van de romantische periode in de klassieke muziek. Het neemt je mee naar een andere wereld, vol passie en prachtige klanken. Vanaf het begin voel je de romantische expressie die erin verweven zit. De melodieën zijn lyrisch en de harmonieën zijn expressief, waardoor ze je raken.

Wat deze symfonie zo bijzonder maakt, is niet alleen de emotionele impact, maar ook de grootsheid van de orkestratie. Een uitgebreid orkest met verschillende instrumenten, zoals koperblazers, houtblazers, strijkers en pauken, creëert een majestueuze klank die de hele ruimte vult. Het is alsof je wordt omhuld en meegesleept door een orkaan van geluid.

Daarnaast maakt Bruckner gebruik van innovatieve harmonieën die deze symfonie uniek maken. Hij gaat buiten de gebaande paden van de klassieke traditie en experimenteert met verfrissende en herkenbare harmonieën. Dit geeft de muziek een eigentijds karakter en maakt het toegankelijk voor een breed publiek.

 

Die Schöpfung van Haydn, door NHL Stendenkoor

Zaterdag 24 juni 20.00-21.00 UUR , Grote Kerk

 Dit meesterwerk van Joseph Haydn (Rohrau, 31 maart 1732 – Wenen, 31 mei 1809) vertelt het verhaal over de schepping van de aarde vanuit de christelijke traditie. Die Schöpfung wordt uitgevoerd door het NHL Stendenkoor, terwijl verteller Nynke Heeg het verhaal vertelt uit de aria’s. Pianoduo Blaak begeleidt het koor op de vleugel.

Haydn vertelt het verhaal uit het boek Genesis over het begin van het universum, waar de aarde, dieren en uiteindelijk de mens ontstaan. Het is een episch verhaal vol verwondering en ontzag.

Haydn beschrijft de gebeurtenissen in de schepping met zijn muziek. Met zijn composities schildert hij levendige beelden, waardoor je de opkomende zon, bruisende zeeën en vliegende vogels bijna kunt zien en voelen.

De prachtige koorpassages uiten de lof en verwondering over de schepping. Het koor benadrukt de grootsheid van de natuur en het goddelijke, waardoor het werk een extra dimensie van expressie en emotie krijgt.

In de originele versie van die Schopfung heeft Haydn een rijke orkestklank gebruikt, met strijkers, blazers en pauken. In deze versie wordt deze klank vertolkt door pianoduo Blaak. Het werk is al vele malen bewerkt en gearrangeerd voor verscheidene bezettingen. Met dit soort onderzoeken ontdek je elke keer weer meer over de kracht en expressie van de muziek. 

 


Zesde symfonie van Marttinen
door Filharmonie der Aa

Vrijdag  23 juni  20.15-22.00 uur Grote Kerk

Op vrijdagavond 23 juni zal er een bijna ‘wereldpremière’ plaatsvinden van de zesde symfonie van de componist Tauno Marttinen (1912-2008), uitgevoerd door Filharmonie der Aa. Deze symfonie werd voltooid op 30 januari 1974 en ging een jaar later in première in de Finse stad Turku. Sindsdien is dit meesterwerk nooit meer uitgevoerd, maar daar komt nu dus verandering in. De zesde symfonie van Marttinen staat bekend om zijn unieke kenmerken en energieke muziek. De componist maakt gebruik van verschillende instrumenten, zoals koperblazers, strijkers en houtblazers, om een rijk geluid te creëren dat zowel krachtig als subtiel kan zijn. Dit zorgt voor een dynamische en boeiende luisterervaring.

Een ander interessant aspect van deze symfonie is de structuur. Het stuk is opgebouwd uit vier delen die naadloos in elkaar overgaan. Elk deel heeft zijn eigen karakter en emotie, variërend van intense en dramatische momenten tot rustige passages. Dit zorgt voor afwisseling en ontwikkeling gedurende het hele stuk.

Wat deze symfonie extra bijzonder maakt, is de manier waarop Marttinen zijn muzikale ideeën tot uiting brengt. Hij gebruikt complexe harmonieën en contrapunten, waardoor de muziek diepgang krijgt. Tegelijkertijd gebruikt hij eenvoudige en pakkende melodieën, waardoor de muziek toegankelijk blijft voor een breed publiek. De zesde symfonie van Marttinen is een prachtig voorbeeld van hedendaagse klassieke muziek die traditie en vernieuwing combineert. Een aanrader voor zowel ervaren muziekliefhebbers als nieuwe luisteraars.

 

 Klassieke route CityProms

Of klassieke muziek is voor iedereen en van alle tijden. Dit jaar kun je onze klassieke werken extra makkelijk vinden dankzij onze ‘klassieke route’ vol verrassingen, pareltjes en meesterwerken. Hier vind je een overzicht van het complete programma, klik op ‘klassiek’ in de menubalk voor de 24 klassieke voorstellingen van de klassieke route. Toegang is gratis. Wil je zeker zijn van een plekje? Kom dan op tijd!

 

Graag tot ziens op CityProms.

Irma Kort, Artistiek leider CityProms

 

 

 

Deel dit bericht