Operakanjer voert vocaal programma CityProms aan

Ze is hard op weg een vaste plek tussen de mondiale sterren te veroveren. Het is daarom des te bijzonder dat het De Harmonie is gelukt om de klassiek opgeleide sopraan naar Leeuwarden te halen. Zaterdagavond 24 juni treedt Jeanine De Bique op in de grote zaal van de stadsschouwburg. In het weekeinde van CityProms Festival geeft ze op donderdagmiddag 22 juni een masterclass en publiek mag dan gratis naar binnen.

Mirrors

De masterclass is speciaal voor jonge zangers met ambities. Voor hen die de stap naar de professionele wereld willen zetten. Tijdens het concert in De Harmonie speelt ze werk van haar album Mirrors. Ze brengt hiermee een ode aan grote vrouwenfiguren onder wie Cleopatra, Alcina en Rodelin. In de aria’s van Handel en tijdgenoten,

De uit Trinidad afkomstige Jeanine De Bique betreedt de opera- en concertpodia in alle delen van de wereld en wordt algemeen bejubeld als een van de meest opwindende sopranen van het moment. Irma Kort, artistiek leider van CityProms, zegt: ,,Jeanine De Bique is het best denkbare uithangbord van alle stemmen die tijdens ons festival te horen zijn.”

Want wie van vocalisten houdt, zit goed in het weekeinde van 23, 24 en 25 juni. De twaalfde editie van het gratis City Proms wordt op vrijdagavond 23 juni kleur gegeven door onder anderen Gaidaa. Deze 24-jarige soulzangeres brak in 2021 door op het podium van Nort Sea Jazz. Haar concert op het Wilhelminaplein begint om 22.00 uur.

Canto Ostinato – Vocal Experience

Opera en (klassieke) muziektheater komt vanaf 14.00 uur samen in een boom. Want Jannelieke Schmidt zingt verschillende korte gedichten (haiku’s) terwijl ze op een boomtak zit De tekstbriefjes worden haar aangereikt door het publiek dat de haiku’s in aanloop naar het festival schreef Een inmiddels vaste gast op het festival is PA’dam: een vocaal ensemble dat al 25 jaar aan de weg timmert. PA’dam zingt om 16.00 uur in de sfeervolle Westerkerk de Canto Ostinato van Simeon ten Jolt. Het is precies honderd jaar geleden dat de Nederlandse componist geboren werd.

 

De Schepping van Joseph Haydn

In de Grote of JacobijnerKerk treedt vervolgens om 20.00 uur het NHL Stendenkoor op. Samengesteld uit (oud)studenten en (oud)medewerkers van NHL Stenden, RUG campus Fryslân, ROC Friese Poort en het Friesland College. Vorig jaar voerde het koor Carmina Burana van Carl Orff uit, in samen met harmonieorkest Crescendo uit Drachten. Het was een van de hoogtepunten tijdens CityProms. Dit jaar staat De Schepping (Die Schôpfung) van Joseph Haydn op het programma. Artistiek leider Irma Kort: ,,Het programma biedt stemmen van deze tijd, in het decor van een prachtige en historische stad.”

 

De 5 smaken van CityProms

CityProms Festival is van 23 tot en met 25 juni op zo’n tien podia in het centrum van Leeuwarden. Het hoofdpodium staat op het Wilhelminaplein, de andere podia vindt het publiek vooral op binnenlocaties zoals kerken, theaters en concertpodia. CityProms verdeelde het festival dit jaar in vijf (gekleurde) programmalijnen: de smaakpaden. Wie van zangstemmen houdt, volgt de oranje route: van sopraan Jeanine de Bique tot Gaidaa, en met het NHL Stendenkoor en Pa’dam. De rode route bedient de liefhebber van klassieke muziek,  de paarse route typeert het jongerenprogramma FutureProms en de blauwe route leidt het publiek langs de CityProms Specials, de maatschappelijke programma’s. Jazz, soul en hiphop vormen de tegels van de groene route.

Deel dit bericht