Waarom water het thema is van CityProms 2023

Het thema van CityProms is dit jaar water. Denk aan de visserij, de handel, het toerisme. Zeeslagen zijn uitgevochten, landen ontdekt. Avontuurlijke verhalen op en over water horen bij onze geschiedenis, maar slavernij, kolonialisme en uitbuiting zijn er ook onderdeel van. Hoe verhouden wij ons tot deze geschiedenis? En hoe gaan we om met het Normaal Amsterdams Peil dat steeds een beetje moet worden aangepast? Kunnen we het op een gegeven moment nog droog houden in Nederland, of neemt de zee terug wat we van haar hebben geleend?

Op CityProms 2023 komt ‘water’ als thema in verschillende voorstellingen terug. Een aantal voorbeelden beschrijf ik hieronder.


Escaperoom The Sinking of the Titanic

Voor wie de puzzels oplost in onze Serious Escaperoom speelt het NNO strijkkwartet– The Sinking of the Titanic van Gavin Bryars. Geïnspireerd door een verhaal van de bootsman op de Titanic, die het strijkkwartet op het schip nog zag spelen toen de boot zonk, schreef Bryars dit prachtige werk. Langzaam hoor je ze de donkere diepzee in verdwijnen. De Serious Escaperoom is er voor scholen en publiek.

 

Muziektheater Ausdauer met ‘De prinses van Atjeh’

Grote gebeurtenissen uit de Atjehse geschiedenis worden in ‘De prinses van Atjeh’ met elkaar verweven: de allesverwoestende tsunami in 2004 en de jarenlange onafhankelijkheidsstrijd van Atjeh tegen Nederland en later tegen Indonesie (tot 2014), gezien door de ogen van een Javaanse actrice die de rol van prinses vertolkt.

 

FutureProms

De jonge deelnemers aan FutureProms geven allen op eigen wijze invulling aan het thema ‘water’. Daarbij worden ze geholpen door coaches: professionals die op diverse podia op CityProms spelen. Samen met componist en slagwerker Brendan Faegre maken scholieren een muzikale waterinstallatie met gerecyclede materialen.

 

Air Mata

Air Mata  is een bijzondere voorstelling van Sinta Wullur en Global Gongs. Berichten, gedachten en gedichten zijn de ingrediënten van de teksten, resonerend in de muziek op de bronzen klanklichamen. De rituele muziek op de gongs voeren ons mee in een reflectie en verwerking van de bron van tranen (air mata betekent in het Indonesisch tranen, mata air betekent bron).


Arctic Mirage

De avonturiers Tristan Visser (instrumentalist) en Jeroen van den Bovenkamp volgden een jaar lang groenlandse walvissen, blauwe vinvissen, bultruggen en potvissen. Van de bevroren vlaktes in Alaska tot het paargebied van deze reuzen in Hawai. Onze poolgebieden smelten, het ijs verdwijnt, het duurt niet lang meer en de commerciële vaart zal het gebied Noord van Alaska vervuilen en de rust verstoren. Plannen om naar olie te boren in deze gebieden staan op het punt van uitvoeren. Het duo nam de zang van de bultruggen op en ging met ze spelen. Een bijzondere reis met deze prachtige dieren. Kom kijken naar Arctic Mirage, een audiovisuele performance over een avontuurlijke zeilreis door de Noordwestelijke Doorvaart.


De hel van ’63

Het Frysk Fanfare Orkest gaat in stijl de winter van 1963 spelen, ze nemen ons mee naar de elfstedentocht die als zwaarste te boek staat in de geschiedenis. ‘De hel van 63’ is het luisteren waard.


Onder NAP

Het Normaal Amsterdams Peil is mogelijk nog Hollandser dan de fanfare. Meer dan de helft van Nederland ligt onder zeeniveau, en dat vinden we heel normaal. Maar is het dat in deze tijd van smeltende ijskappen, stijgende zeespiegels en verwoestende rivieroverstromingen wel? In de voorstelling Onder NAP nemen de tien musici van Neo Fanfare 9×13 je op geheel eigen wijze mee in deze klimatologische tweestrijd.

Water, we leven er mee, we vechten ertegen, soms is er teveel maar we kunnen zeker niet zonder. Kom naar CityProms van 23 tot en met 25 juni en bezoek onze gratis voorstellingen. Bekijk het programma cityproms.nl

 

 

Irma Kort,
artistiek leider CityProms

 

 

Foto Arctic Mirage: Jeroen van de Bovenkamp

Deel dit bericht